Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vedci učinili v kvantovej komunikácii ďalší výrazný pokrok. Stoja za ním dvaja významní riaditelia, a to Chunli Bai z Čínskej akadémie vied v Pekingu a Anton Zeilinger z Rakúskej akadémie vied vo Viedni.

Títo dvaja páni mali pred pár dňami virtuálne stretnutie, pričom boli od seba vzdialení približne 7400 kilometrov. Stretnutie teda prebiehalo cez videohovor, ktorý ale bol niečím veľmi výnimočný. Bol totiž šifrovaný v kvantovom štýle.

Pokrok za pokrokom

Nenechaj si ujsť
Posúvame technológie míľovými krokmi. Vedci po prvýkrát v histórii spravili prelomový krok v teleportovaní fotónov zo Zeme

Iba v polovici júna sa čínskym vedcom podarilo teleportovať fotón na satelit Micius vzdialený zhruba 500 km. Už toto bol v kvantovej fyzike významný pokrok, no vedci chceli spraviť aj niečo praktickejšie. Výsledkom je historicky významná videokonferencia, ktorej dáta boli kvantovo šifrované a dešifrované. Výmena kvantovo šifrovaných informácií cez medzikontinentálne vzdialenosti potvrdzuje potenciál kvantových komunikačných technológií, ktoré sú otvorené základným výskumom. Je to veľmi dôležitý krok k celosvetovému a bezpečnému kvantovému internetu,“ hovorí Zeilinger.

Jednotky a nuly

O čom sa títo dvaja vedci počas videokonferencie rozprávali, nie je známe. Naopak, spôsob šifrovania komunikácie ako-tak poznáme. Podľa portálu ScienceAlert, fotóny v tomto toku boli polarizované a každý z nich sa správal ako binárny kód (predstavoval teda hodnotu 0 alebo 1). Inými slovami, tieto fotónové kódy sa správali ako unikátne kľúče, ktoré mohli byť použité pre ochranu akýchkoľvek prenášaných dát.

Táto náhodná sekvencia jednotiek a núl bola na satelite Micius zapletená alebo inokulovaná na ostatných fotónoch, čo zanecháva dojem kľúča. Každopádne, toto je stále iba jedno z možných vysvetlení. Na tom, čo sa počas videohovoru odohralo, až tak nezáleží. Pre nás je dôležité len to, že kvantová komunikácia sa stala realitou. A to sme stále iba na začiatku jej vývoja.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú