Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Keď Xiaomi minulý rok predstavilo model Mi MIX, ktorý ponúkal takmer bezrámikový displej, spôsobilo tým menšiu revolúciu. Čoraz viac a viac výrobcov sa tak uchýlilo týmto smerom, no je to vôbec dobré ? Naozaj tu chceme smartfón, ktorý nebude mať žiadne rámiky okolo displeja? 

Či už je to LG, Samsung, alebo HTC, všetci majú vlajkové lode, ktoré sa pýšia tým, aké tenké rámiky ponúkajú. Dlhšie sa šušká, že podobnou cestou sa vydá aj Apple s iPhonom 8. Ak opomenieme veci, ktoré trápia používateľov, ako napríklad výdrž batérie a zameriame sa len na displeje, naozaj tu chceme mať displeje bez rámikov?

zdroj fotografie: Dávid Igaz / FonTech

V súčasnosti neexistuje smartfón, ktorý by mal celú prednú stranu pokrytú len displejom. Technicky to možné je, no cena je príliš vysoká. A to, že má telefón veľmi tenké rámy, neznamená, že ich nemá vôbec. Najbližšie sú k tomu momentálne Samsung Galaxy S8/S8+, ktoré majú rámiky len na vrchnej a spodnej strane.

Rámčeky potrebujeme

Ak sa pozrieš na prednú stranu svojho smartfónu, čo vidíš ? Prinajmenšom reproduktor, prednú kameru a možno aj domovské tlačidlo. Kde by sa to všetko zmestilo, ak by tam tie rámčeky neboli? Dlhšie sa hovorí, že domovské tlačidlo bude súčasťou displeja, avšak čo ostatné veci? Senzor priblíženia, okolitého svetla, LED dióda – všetky tieto veci vyžadujú, aby tam ten rámik bol. V opačnom prípade by museli byť priamo na displeji, a to už nevyzerá dobre a takýto displej stráca zmysel.

Nenechaj si ujsť
Apple sa snažil vyrobiť iPhone zo špeciálneho materiálu, no nepodarilo sa mu to. Essential Phone to dokázal

zdroj fotografie: Essential Phone

Neposlednou výhodou rámčekov je aj ich odolnosť. Je nespochybniteľné, že oveľa účinnejšie chránia displej. Stačí sa pozrieť na zopár testov odolnosti. Napríklad taká Xperia XZ Premium by v priamom súboji vydržala omnoho viac ako napríklad Xiaomi Mi MIX či Galaxy S8. Týmto by sme však nechceli nadávať na snahu výrobcov, ktorá je rozhodne krokom vpred.

Je skutočne úžasné sledovať vývoj technológií doslova každý deň. Bohužiaľ, stále tu je mnoho prekážok, kvôli ktorým sa úplne bezrámikového telefónu, pri ktorom nebudeme ukrátený o nejaký kus hardvéru, tak skoro nedočkáme.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú