V posledných dňoch sa na orbite Zeme objavili obrovské komerčné satelity, ktoré zásadne menia pohľad na nočnú oblohu. Americká spoločnosť AST SpaceMobile predstavila päť satelitov BlueBird, ktoré po rozložení dosahujú rozlohu 64 metrov štvorcových, čím prekonávajú všetky predchádzajúce satelity.

Tento revolučný krok prináša nielen pokrok v oblasti telekomunikácií, ale aj vážne obavy z dopadov na astronomické pozorovania a svetelný smog. Na tému upozornil portál Gizmodo.

Nová éra komunikácie

Satelity BlueBird, známe svojou obrovskou rozlohou, majú ambíciu vytvoriť prvú celosvetovú sieť mobilného broadbandu priamo z vesmíru. Počas svojho štartu sa spoločnosť AST SpaceMobile pochválila prvým 5G telefonátom medzi satelitom a smartfónom. Tento krok je krokom smerom k zlepšeniu dostupnosti internetového pripojenia, avšak za akú cenu?

SpaceX/Flickr/Úprava redakcie

Svetelný smog ohrozuje astronómiu

S narastajúcim počtom jasných satelitov sa astronómom čoraz ťažšie pozoruje nočná obloha. Satelity BlueBird majú jasnosť porovnateľnú s najjasnejšími hviezdami na oblohe, čo môže skomplikovať detekciu asteroidov a iných vesmírnych objektov.

Robert McMillan, profesor astronómie, varuje pred katastrofickými následkami, ak sa situácia nezačne okamžite riešiť. „Svetelné satelity môžu zakrývať astronomické pozorovania, ktoré sú nevyhnutné na pochopenie nášho miesta vo vesmíre,“ tvrdí McMillan.

Podľa nedávneho vyhlásenia skupiny odborníkov sa počet veľkých satelitov na orbite Zeme za posledných 12 rokov zvýšil päťnásobne. Toto narastajúce množstvo satelitov vytvára riziko znečistenia vesmíru a ohrozuje ekologickú rovnováhu. Skupina odborníkov sa obrátila na Federálnu komunikačnú komisiu (FCC) so žiadosťou o reguláciu týchto satelitov, aby sa predišlo potenciálnym katastrofám.

Výzva na reguláciu a zodpovednosť

V súčasnosti chýbajú účinné regulácie, ktoré by upravovali jasnosť a parametre prevádzky satelitov. Odborníci sa obávajú, že pokračovanie v tejto ceste bez adekvátneho dohledu by mohlo mať vážne následky pre astronomické výskumy a ochranu našej planéty.

Satelity AST SpaceMobile a ich ambiciózna misia pretransformovať mobilnú komunikáciu sú sľubné, avšak s ňou prichádzajú aj vážne výzvy. Bude nevyhnutné nájsť rovnováhu medzi technologickým pokrokom a ochranou našich nočných oblohov, aby sme mohli aj naďalej objavovať tajomstvá vesmíru, ktorý nás obklopuje.

Koncepty generačných lodí a vesmírnych kolónií NASA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú