Keď automobilka Rivian v roku 2019 zverejnila svoje ikonické video s manévrom „tank turn“, mnoho ľudí si uvedomilo, že elektrický pohon otvára nové možnosti v pohybe vozidiel. Teraz Hyundai Rotem prichádza s revolučným konceptom bojového tanku s tichým, elektrickým pohonom, ktorý dokáže to isté – a ešte viac. Na tému upozornil portál Electrek.

Technológia diesel-elektrického pohonu nie je nová. Už desaťročia poháňa vlaky, žeriavy a ďalšie veľké stroje. Armáda USA však až v posledných rokoch začala experimentovať s hybridnými tankmi s diesel-elektrickým pohonom, pričom prototyp Bradley BHEV bol verejnosti predstavený v roku 2022.

Americká armáda uviedla, že hybridná konfigurácia zlepšila spotrebu paliva o 20 %, zvýšila dojazd a zlepšila výkon. Zároveň sa predpokladá, že údržba hybridného tanku by mohla byť jednoduchšia v porovnaní s tradičnými dieselovými strojmi, keďže má menej pohyblivých častí a nižšie zaťaženie dieselového generátora.

MILITARY STYLE/YouTube

Najnovší koncept od Hyundai Rotem posúva túto myšlienku ešte ďalej tým, že úplne nahrádza dieselový generátor vodíkovými palivovými článkami. Tie poháňajú elektrické motory, ktoré pohybujú pásmi tanku, a robia to ticho, čo je veľká výhoda na bojovom poli.

Okrem tichého chodu má tento tank ďalšiu významnú výhodu – vďaka absencii výfukových plynov z naftového motora nevytvára tepelnú stopu, čo ho robí neviditeľným pre termovízne zariadenia a zbraňové systémy navádzané na teplo.

V súlade s trendmi ESG [environmental, social, governance] vyvíjame tanky poháňané vodíkovými palivovými článkami, ktoré sú ekologickým zdrojom energie,“ uviedol predstaviteľ Hyundai Rotem. Vývoj prebieha v spolupráci s kórejskou Agentúrou pre obranný vývoj a inými subjektmi. Očakáva sa, že tento projekt bude dokončený okolo roku 2040.

Hoci je vodík kontroverzným palivom z pohľadu ekológie, v určitých situáciách môže dávať zmysel. Vodík sa síce nemôže rovnať batériám, pokiaľ ide o osobnú dopravu, ale v energeticky náročných prostrediach, ako sú bojové zóny alebo ťažké stroje, kde hmotnosť batérií predstavuje problém, môže byť vodík vhodnou voľbou.

Hyundai si to určite myslí a nový koncept vylepšuje súčasný tank K2 o lepšiu akceleráciu, tichší chod a materiály absorbujúce radarové vlny. V kombinácii s nízkou tepelnou stopou to z tanku robí veľmi nebezpečný stroj.

Tento tank je tiež vybavený autonómnym riadením, čo znižuje riziko pre ľudské posádky, a schopnosťou ovládať drony na prieskumné a podporné operácie. Tank je vyzbrojený hladkým kanónom kalibru 130 mm. Hyundai plánuje spustiť produkciu podobného stroja v priebehu nasledujúceho desaťročia s cieľom dosiahnuť plne elektrifikovanú platformu do roku 2040.

Veliteľ 7. zboru juhokórejskej armády, Pak Jae-yeol, pre The Korea Economic Daily uviedol: „Ak sa taktické vybavenie, ako tanky a helikoptéry, bude pohybovať bez hluku a výfukových plynov, sila armády sa výrazne zvýši.“

Vodíkové tanky teda môžu byť súčasťou budúcnosti, aj keď pre vojenské operácie zostáva otázka spoľahlivosti a praktickosti tohto paliva otvorená.

Hyundai Ioniq 5N je najzábavnejší športový elektromobil pre bežných ľudí

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú