V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Slovenskí egyptológovia sa po ďalšej výskumnej sezóne vrátili z archeologického náleziska Tell el-Retábí v Egypte s významnými objavmi. Tím Slovenskej akadémie vied (SAV) sa zameral na hrobky, pevnostné stavby a sídliská z rôznych historických období. Pričom ich nálezy prispeli k lepšiemu pochopeniu miestnych pohrebných a stavebných tradícií. Z výskumu vzišli nové informácie o hyksóskom období, o pevnostiach z čias faraóna Ramesseho III a o ďalších kultúrnych fenoménoch starovekého Egypta.

Hrobka so somárom a záhadné zvieracie pohreby

V rámci pokračujúceho výskumu, ktorý slovenskí vedci vedú už niekoľko sezón, sa podarilo odkryť hrobovú jamu z Druhého prechodného obdobia. Spojené sú hyksóskou vládou v Egypte. Zaujímavým nálezom bol pochovaný somár, ktorý bol objavený neďaleko veľkého hrobu, odkrytého už v roku 2012. Podľa odborníkov mohlo dôjsť k pochovaniu tohto zvieraťa niekedy v období medzi 18. a 16. storočím pred Kristom.

Tento objav zaradil Tell el-Retábí medzi ďalšie významné lokality, kde sa našli podobné zvieracie pohreby, ako napríklad v Tell el-Dabaa alebo Tell el-Kua. Okrem somára našli archeológovia aj dve kostry hovädzieho dobytka, ktoré môžu naznačovať rituálne praktiky alebo možnú epidémiu, ktorá v tom čase zasiahla oblasť.

Prekvapením bol aj objav malého detského hrobu, ktorý bol situovaný v blízkosti somárovej hrobky. Tieto nálezy priniesli nové otázky o vzťahu medzi ľuďmi a zvieratami v pohrebných rituáloch tej doby.

hrob, kostra, objav
Pixabay

Výskum pevnosti a objav amuletu

Slovenskí odborníci sa zamerali aj na skúmanie pevnostných stavieb z obdobia Novej ríše, konkrétne zo záveru 12. storočia pred Kristom. V tejto fáze objavili rozpadnutú hradbu, ktorá bola súčasťou pevnosti faraóna Ramesseho III. Na povrchu tejto zničenej stavby našli amulet božstva Nehebkau. Ten pochádza z Neskorej doby, teda obdobia medzi rokmi 664 až 332 pred Kristom.

Výskum priekopy, ktorú vedci začali skúmať v roku 2023 odhalil, že jej vrstvy nad hladinou spodnej vody siahajú až do Ptolemaiovskej doby. Archeológovia objavili aj črep vínnej amfory s gréckou pečaťou, pravdepodobne pochádzajúci z ostrova Rodos.

Slovensko-poľská egyptologická misia pokračuje

Táto sezóna bola pre slovenských vedcov už štrnástou expedíciou v Tell el-Retábí. Tím šestnástich odborníkov pracoval v Egypte počas štyroch týždňov a pokračoval v multidisciplinárnom výskume. Ten sa sústreďuje na archeologické a historické vrstvy tejto významnej oblasti na severovýchode krajiny.

Práca slovenských egyptológov prináša nové poznatky nielen o starovekej architektúre, ale aj o každodennom živote, pohrebných rituáloch a kultúrnych tradíciách obyvateľov starovekého Egypta.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú