Čína sa pripravuje na prelomový krok vo fyzike, vďaka najnovšiemu vedeckému projektu Jiangmen Underground Neutrino Observatory (Juno).

Toto unikátne podzemné laboratórium, nachádzajúce sa v hĺbke 700 metrov pod povrchom v provincii Guangdong, má ambíciu vyriešiť jednu z najväčších záhad modernej fyziky takzvanú hmotnostnú hierarchiu neutrín, teda častíc, ktoré niektorí označujú aj za „duchov”, keďže dokážu prechádzať cez bežnú hmotu. Na tému v tlačovej správe upozornil portál Phys.

Záhadní duchovia

Neutrína sú subatomárne častice, ktoré sú prítomné všade okolo nás a pohybujú sa takmer rýchlosťou svetla. Hoci fyzici vedia o ich existencii už desiatky rokov, stále nepoznáme presné poradie ich hmotnosti, čo je kľúčové pre pochopenie hlbších princípov fungovania vesmíru. Práve to je hlavný cieľ Juno.

Inak povedané, laboratórium Juno má určiť, ktoré z troch známych typov neutrín je najťažšie a ktoré najľahšie. Táto otázka je zásadná pre rozvoj teórií v oblasti kvantovej fyziky a môže poskytnúť nové odpovede o vývoji vesmíru od jeho počiatku až po súčasnosť.

Phys/AFP

Samotný detektor neutrín Juno je podľa expertov technologickým zázrakom. Ide o obrovskú guľu s priemerom 35 metrov, vyrobenú z nehrdzavejúcej ocele a akrylu, prepletenú káblami a špeciálnymi detektormi. Tieto zariadenia má za úlohu sledovať neutrína produkované dvoma jadrovými elektrárňami, vzdialenými približne 53 kilometrov, čo umožní vedcom zhromaždiť dáta, ktoré potrebujú na vyriešenie hmotnostnej hierarchie.

Podobné experimenty prebiehajú aj v Spojených štátoch a Japonsku, no Juno má technologický náskok a mnohí vedci veria, že pôjde o prvé zariadenie, ktoré túto hádanku vyrieši.

ČLÁNOK POKRAČUJE NA ĎALŠEJ STRANE —>>>

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú