V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

V Krásne nad Kysucou sa chystá zaujímavá investícia do automobilového priemyslu. Spoločnosť DH Autolead Slovakia plánuje v tejto lokalite postaviť novú montážnu halu. Tá sa zameria na zostavovanie volantov pre rôzne automobilky. Podľa informácií predložených na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) by investícia mala dosiahnuť približne 4,7 milióna eur.

Nový závod sa nebude zameriavať na výrobu jednotlivých súčiastok ale na montáž volantov z už hotových dielov. Tie budú následne distribuované do rôznych automobiliek. Okrem montážnej linky bude hala slúžiť aj ako sklad pre súčiastky a komponenty. Takýto prístup umožní spoločnosti efektívne využívať hotové dielce. Pritom však celý proces bude optimalizovaný pre rýchlu montáž a následnú distribúciu.

Ročná kapacita a zvýšenie dopravy

Investor predpokladá, že v novej hale bude možné ročne zmontovať približne až 360-tisíc volantov pre osobné automobily. Tento objem výroby bude vyžadovať isté úpravy v logistike a zvýšenie dopravy v oblasti priemyselného parku. Predpokladá sa, že intenzita dopravy v areáli vzrastie o 11 nákladných vozidiel denne. Tie budú zabezpečovať dovoz a odvoz potrebných dielcov a hotových výrobkov.

Nový závod bude postavený už v existujúcom priemyselnom parku v Krásne nad Kysucou. Celková rozloha plochy, na ktorej bude hala stáť, je necelých 10-tisíc metrov štvorcových. Samotná budova však zaberie približne polovicu tejto plochy. Pričom  však zvyšný priestor bude využitý na logistiku a skladovanie.

FonTech/Filip Šimovič

Nové pracovné miesta

Jedným z hlavných prínosov tejto investície bude vytvorenie nových pracovných miest. Spoločnosť plánuje zamestnať aspoň 50 ľudí. Z toho 40 ľudí bude pracovať priamo na montážnych linkách, zatiaľ čo zvyšných 10 zamestnancov bude mať na starosti administratívu a logistiku. Pre región, ktorý tradične zápasí s nedostatkom pracovných príležitostí, ide o pozitívnu správu.

Investor odhaduje, že náklady na výstavbu haly budú dosahovať 4,7 milióna eur. So samotnou výstavbou by sa malo začať už v budúcom roku. Pričom prevádzka by mohla byť spustená krátko po dokončení.

Nová montážna hala môže prispieť k zvýšeniu zamestnanosti a ekonomickému rastu regiónu, ktorý sa dlhodobo orientuje na automobilový priemysel.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú