V tomto texte boli použité materiály TASR.

Poľsko sa pripravuje uskutočniť rozsiahle investície do svojej kybernetickej bezpečnosti. Tým reaguje na rastúce hrozby spojené s kybernetickými útokmi. Vláda vo Varšave oznámila plán na nasledujúce dva roky, v ktorom sa počíta s investíciami vo výške takmer 10 miliárd poľských zlotých (2,32 miliardy eur).

Tieto finančné prostriedky budú určené na široké spôsoby opatrení na posilnenie digitálnej ochrany štátu. Taktiež vrátane modernizácie infraštruktúry a implementácie nových bezpečnostných technológií. Investície budú zamerané na miestne samosprávy, ktoré sú podľa poľského ministra pre digitalizáciu, Krzysztofa Gawkowského najzraniteľnejšou časťou štátnej správy.

Zvýšená kybernetická aktivita

Tento rok bol pre Poľsko z hľadiska kybernetickej bezpečnosti mimoriadne náročný, a to najmä kvôli nárastu kybernetických útokov, ktoré krajinu zasiahli. Počet incidentov spojených s hackerskými útokmi a inými digitálnymi hrozbami vzrástol.

To vytvorilo tlak na vládu, aby prijala účinnejšie opatrenia na ochranu kritických systémov a verejných služieb. Minister Gawkowski zdôraznil, že tieto útoky ukázali, aká kľúčová je silná a flexibilná kybernetická bezpečnosť pre fungovanie moderného štátu.

Jednou z hlavných častí poľského plánu na posilnenie kybernetickej bezpečnosti je presun štátnej digitálnej infraštruktúry do cloudu. Cloudové riešenia, ktoré sú dnes považované za spoľahlivejšie a odolnejšie voči útokom, umožnia Poľsku lepšie reagovať na nové hrozby.

Hoci tento krok predstavuje technologickú a organizačnú výzvu, Gawkowski verí, že je to nevyhnutný posun pre ďalší rozvoj kybernetickej ochrany krajiny.

Okrem národných opatrení bude významná časť investícií smerovať aj na podporu regionálnych a miestnych samospráv, ktoré sú často cieľom kybernetických útokov. Tieto inštitúcie predstavujú  časť verejnej správy, no v porovnaní s centrálnymi úradmi sú technicky slabšie vybavené a menej pripravené na digitálne hrozby.

Investície do ich ochrany by mali pomôcť zlepšiť nielen ich schopnosť odolávať kybernetickým útokom ale aj znížiť potenciálne škody v prípade úspešného napadnutia.

kybernetický útok
Pexels

Kybernetická bezpečnosť ako priorita EÚ

Poľská vláda zároveň oznámila, že otázka kybernetickej bezpečnosti bude jednou z hlavných priorít počas poľského predsedníctva v Rade Európskej únie. Tá sa začne konať v januári budúceho roka. Varšava chce túto tému otvoriť na európskej úrovni a navrhnúť riešenia, ktoré by pomohli lepšie chrániť členské štáty EÚ pred kybernetickými útokmi.

Gawkowski zdôraznil, že posilnenie kybernetickej bezpečnosti v rámci celej EÚ je dôležité nielen pre individuálnu ochranu krajín. Taktiež aj pre zabezpečenie stability a bezpečnosti celého digitálneho priestoru Európy.

V nadchádzajúcich rokoch sa očakáva intenzívnejšia spolupráca Poľska s ostatnými členskými štátmi EÚ v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Rýchly vývoj technológií a neustále sa meniace formy kybernetických hrozieb si vyžadujú spoločný postup, výmenu informácií a koordináciu obranných opatrení na európskej úrovni. Poľsko si uvedomuje, že v kybernetickej bezpečnosti je medzinárodná spolupráca nevyhnutná a snaží sa byť lídrom v tomto úsilí.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú