V tomto texte boli použité materiály TASR.

Nemecko sa rozhodlo výrazne investovať do rozvoja umelej inteligencie. Vláda prijíma opatrenia, ktoré majú podporiť podnikateľské prostredie a zároveň zabezpečiť, aby krajina udržala krok s globálnymi gigantmi. Napriek výzvam a tvrdej konkurencii Nemecko verí, že vďaka silnému vzdelávaciemu systému a novým nariadeniam, dokáže na medzinárodnej scéne získať významné postavenie v sektore AI.

Nemecká vláda sa chce stať lídrom v sektore umelej inteligencie v Európe. Séria opatrení a rámcových podmienok má zabezpečiť, že krajina nielen dobehne konkurenciu, ale získa významné postavenie v tomto dynamicky sa rozvíjajúcom odvetví.

Minister pre digitálne technológie, Volker Wissing na nedávnom digitálnom samite vo Frankfurte nad Mohanom prisľúbil, že Berlín bude implementovať nové európske nariadenia o umelej inteligencii. Chce to spraviť tak, aby vytvárali priaznivé podmienky pre podnikanie. V záujme vlády je uľahčiť podnikateľom adaptáciu na nové technológie a podporiť ich v rozvoji inovácií.

Nemecko je už teraz známe kvalitným systémom vzdelávania odborníkov v oblasti AI. V tejto oblasti sa krajina teší medzinárodnému uznaniu. V praxi však stále existujú rezervy v aplikovaní umelej inteligencie v podnikoch a verejnej správe.

Odborníci upozorňujú na medzery

Aj keď je Nemecko v príprave odborníkov silné, prax vo využívaní umelej inteligencie na firemnej a administratívnej úrovni zaostáva za globálnymi lídrami. Medzi najvýznamnejšími svetovými hráčmi v tejto oblasti sú OpenAI a Google z USA, či Baidu a Alibaba z Číny. Medzi nimi zatiaľ nenájdeme žiadnu významnú nemeckú spoločnosť.

FonTech

Výzvy pred Nemeckom

Napriek tomu, že nemecko v tomto sektore nemá ešte svoje veľké postavenie, minister hospodárstva Robert Habeck verí, že krajina je na dobrej ceste. Podľa neho digitálny samit ukázal, že Nemecko má potenciál uspieť v tvrdých medzinárodných podmienkach. Tvrdí, že potrebujú spoločnosti, ktoré budú schopné konkurovať hlavne globálne a zároveň prinášať AI riešenia do širšej ekonomiky. Pre Nemecko je kľúčové využiť tento potenciál a ďalej investovať do rozvoja umelej inteligencie.

Zatiaľ čo svetoví lídri v oblasti AI už výrazne formujú globálny trh, Nemecko musí ešte prekonať viaceré prekážky. V záujme je nielen dobehnúť ale aj vytvoriť prostredie, kde sa AI technológie budú úspešne aplikovať v rôznych oblastiach života a hospodárstva. Nemecko preto stojí pred výzvou ako čo najefektívnejšie využiť svoj potenciál a pripojiť sa k elitným krajinám v tejto oblasti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú