Slovenská energetická politika čelí novej výzve, ktorá môže ovplyvniť nielen rozvoj obnoviteľných zdrojov energie (OZE), ale dokonca aj širšiu ekonomiku. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) totiž plánuje výrazné zvýšenie poplatku za prístup do distribučnej siete, známej ako G-komponent. Tento poplatok by mal stúpnuť až o 233 %, čo môže výrazne zasiahnuť výrobcov elektriny na Slovensku.

Odborníci varujú, že môže ohroziť dlhodobo podporovaný prechod na zelené zdroje energie, ako aj konkurenčnú schopnosť slovenského energetického sektora. Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE upozorňuje, že ak zvýšenie poplatku prejde, mnohé elektrárne môžu skončiť v červených číslach. Pre OZE to predstavuje vážnu hrozbu, keďže mnohé z nich majú už teraz napäté rozpočty. Akékoľvek zvýšenie nákladov môže byť pre ne likvidačné. Na túto tému upozornil ÚRSO.

G-komponent a katastrofálne následky zdraženia

G-komponent je poplatok, ktorý výrobcovia elektriny musia platiť za pripojenie svojich elektrární do distribučnej siete. Tento poplatok slúži na pokrytie nákladov spojených s prístupom do siete. Umožňuje teda distribučným spoločnostiam udržiavať infraštruktúru, cez ktorú sa elektrina dostáva k spotrebiteľom. Navýšenie G-komponentu, ktoré ÚRSO navrhuje, by však mohlo zvýšiť finančný tlak na výrobcov elektriny. Hlavne na tých, ktorí využívajú obnoviteľné zdroje.

Zatiaľ čo inflácia na Slovensku dosahuje približne 10 % zdraženie G-komponentu, zdraženie o viac ako 200 % vyvoláva otázky o jeho opodstatnenosti. Zástupcovia fotovoltického priemyslu a ďalších výrobcov OZE upozorňujú, že zvýšenie nie je podložené dostatočne presnými analýzami a môže mať katastrofálne následky v období, keď Európska únia tlačí na zníženie uhlíkových emisií a dosiahnutie uhlíkovej neutrality. Do roku 2050 by takéto kroky mohli byť kontraproduktívne.

Ak sa zvýšenie G-komponentu zrealizuje, mohlo by to výrazne ovplyvniť konkurencieschopnosť elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov. Elektrina z OZE by sa mohla stať príliš drahou, čo by mohlo viesť k zníženiu jej atraktivity pre investorov. Slovensko sa tak môže ocitnúť v situácii, keď investície do obnoviteľných zdrojov spomalia. To je však v priamom rozpore s cieľmi Európskej únie. SAPI ďalej upozorňuje, že zvýšenie nákladov na prístup do siete môže odradiť investorov od rozvoja nových projektov v oblasti OZE. To by mohlo spôsobiť odklon od zelenej energie smerom k tradičným, menej ekologickým zdrojom energie, ako sú napríklad fosílne palivá. Pre krajinu, ktorá sa snaží postupne prechádzať na zelenú energiu, by to mohol byť krok späť.

Obnoviteľná energia, G-komponent
Pixabay

Ekonomické a sociálne riziká

Plánované zvýšenie G-komponentu by mohlo mať vplyv aj na zamestnanosť. Zelená energetika je úzko prepojená s inými priemyselnými odvetviami vrátane výroby batérií a technológií pre elektromobilitu. Ak sa výstavba nových elektrární spomalí, mohlo by to ohroziť pracovné miesta v týchto sektoroch. Pracovné miesta v zelenej energetike a s ňou súvisiacich odvetviach sú navyše často spojené s inováciami a technologickým pokrokom. Práve to je pre ekonomiku nevyhnutné.

Ďalším rizikom je, že zvýšené náklady na výrobu elektriny sa môžu preniesť na konečných spotrebiteľov. Aj keď zvýšenie G-komponentu primárne zasiahne výrobcov, je možné, že časť týchto nákladov sa môže premietnuť do cien elektriny pre domácnosti a firmy. V čase, keď ceny energií už aj tak rastú, by to mohlo prehĺbiť energetickú krízu, ktorá trápi mnohé slovenské domácnosti a podniky.

Protesty sú pravdepodobne na obzore

Zvýšenie G-komponentu je len jedným z viacerých opatrení, ktoré ÚRSO plánuje zaviesť. Okrem elektroenergetiky sa tieto zmeny týkajú aj teplárenstva a plynárenstva. Všetky tieto opatrenia mali nadobudnúť účinnosť už v polovici tohto roka, konkrétne od júla. Aj keď tieto návrhy ešte musia prejsť verejnou diskusiou a pripomienkovým konaním, už teraz vyvolávajú množstvo otázok a obáv. Zástupcovia OZE a ďalších odvetví upozorňujú, že tieto zmeny by mohli ohroziť nielen rozvoj zelenej energetiky, ale aj širšiu ekonomickú stabilitu krajiny. Diskusie a protesty zo strany dotknutých subjektov sú preto viac než pravdepodobné.

Zvýšenie G-komponentu môže mať ešte väčšie vplyvy, ktoré sa prejavia nielen v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, ale aj v celkovej energetickej stabilite Slovenska. Ako sa bude táto situácia vyvíjať, zostáva zatiaľ nejasné. Zatiaľ je však zrejmé, že energetika bude jednou z hlavných tém diskusií v nasledujúcich mesiacoch.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú