Čínska megakonštalácia satelitov Thousand Sails, ktorá má konkurovať Starlinku od SpaceX, vyvoláva vážne obavy medzi astronómami. Tieto satelity sú totiž mimoriadne jasné, čo môže mať negatívny dopad na pozorovanie vesmíru. Podobné problémy už riešili vedci so satelitmi Starlink. Zdá sa, že čínske zariadenia sú ešte viditeľnejšie a ovplyvňujú snímky teleskopov výraznejšie.

Astronómovia poukazujú na to, že čínske satelity sú natoľko jasné, že ich možno vidieť voľným okom. To je problém nielen pre profesionálne výskumy, ale aj pre všetkých, ktorí si užívajú krásu nočnej oblohy. Anthony Mallama z Medzinárodnej astronomickej únie (IAU) poznamenal, že tieto satelity môžu poškodiť nielen výskum, ale aj estetickú hodnotu vesmírnych pozorovaní. Satelity totiž vytvárajú na fotografiách jasné svetelné pruhy, ktoré môžu znehodnotiť snímky z teleskopov. Na tému upozornil portál New Scientist.

Narušenie výskumu a absencia regulácií

Čo robí situáciu zložitejšou je fakt, že v súčasnosti neexistuje žiadny globálny regulačný orgán, ktorý by mohol donútiť Čínu, aby svoje satelity prispôsobila alebo znížila ich jasnosť. Podobne ako SpaceX, ktorá postupne podnikla kroky na zníženie viditeľnosti svojich Starlinkov, aj Čína by mohla urobiť určité úpravy. Zatiaľ však nie je jasné, či sa to stane.

Aj keď je situácia pre vedcov zložitá, existuje určitá nádej, že čínske spoločnosti budú postupovať podobne ako SpaceX. Ian Christensen z organizácie Secure World Foundation verí, že čínski operátori chcú byť považovaní za zodpovedných aktérov vo vesmírnom sektore. Poznamenáva, že Čína môže byť ochotná prijať podobné opatrenia, aké implementovala aj SpaceX. Tým môže prispieť k zmierneniu dopadu svojich satelitov na nočnú oblohu.

SpaceX
Budúcnosť vesmírneho pozorovania

Napriek tomu, že situácia je komplikovaná, astronómovia dúfajú, že medzinárodné spolupráce a tlak vedeckej komunity by mohli viesť k zmene. Čína, ktorá sa čoraz viac zapája do vesmírnych projektov môže byť motivovaná k tomu, aby sa prispôsobila a minimalizovala negatívny vplyv svojich technológií na vesmírne výskumy. V konečnom dôsledku však zostáva otázkou, či sa niekedy podarí zaviesť globálne normy pre reguláciu jasnosti satelitov. Tie by chránili nočnú oblohu pre vedcov i verejnosť.

Téma vplyvu satelitných megakonštalácií na astronómiu tak bude pravdepodobne rezonovať aj v budúcnosti. Ďalšie krajiny a spoločnosti plánujú spúšťať vlastné siete satelitov. To môže ešte viac narušiť podmienky pre pozorovanie vesmíru.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú