Android 15 priniesol zaujímavú novinku v podobe podporu satelitného zasielania správ. Funkcia by mala umožniť používateľom posielať textové správy aj v prípade, že nemajú prístup k Wi-Fi ani k inej mobilnej sieti. O téme informoval portál Android Authority.

Google v tlačovej správe potvrdil, že satelitné správy budú dostupné na všetkých zariadeniach s Androidom 15, ktoré majú vhodný hardvér. Napriek tomu to však neznamená, že ich budeš môcť využiť okamžite. Operátori totiž môžu túto službu obmedziť len na vybrané telefóny. To znamená, že aj keď tvoj telefón podporuje Android 15 a má potrebný hardvér, satelitné správy budú závisieť od toho, či tvoj operátor povolí túto možnosť.

Momentálne sa tiež špekuluje, že niektorí operátori ako napríklad T-Mobile v spolupráci so Starlinkom, by mohli byť prví, ktorí uvedú na trh plány pre satelitné správy na Androidoch. Cena tejto služby však ešte nie je známa a pravdepodobne si za ňu budeš musieť priplatiť.

Ako bude fungovať zasielanie správ cez satelit?

Satelitné správy v Androide 15 umožnia odosielanie správ vtedy, keď tradičné siete nie sú dostupné. Fungovať by mali podobne ako núdzové správy na iPhonoch či Pixeloch. Rozdiel je v tom, že nemusíš písať len záchranným zložkám. Môžeš posielať správy komukoľvek, pokiaľ máš jasný výhľad na oblohu.

Na aktiváciu tejto funkcie nebude potrebná špeciálna aplikácia. Google tvrdí, že stačí aby operátori zapli službu a budú ju môcť využívať priamo v aplikácii Správy, ktorú používa väčšina Android zariadení. Napriek tomu ju zatiaľ nevidíš v praxi, pretože mobilní operátori stále dolaďujú detaily jej uvedenia do plne funkčnej prevádzky.

Google

Google zatiaľ nezverejnil presný dátum, kedy sa funkcia satelitných správ stane dostupnou. Spoločnosť však spolupracuje s viacerými operátormi po celom svete, a tak by sa táto možnosť mohla čoskoro rozšíriť globálne. Momentálne je však jasné, že všetko závisí od operátorov, ktorí ešte musia dokončiť svoje plány a určiť ceny za túto službu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú