V nasledujúcom texte boli použité materiály SITA.

Volkswagen Slovakia pokračuje vo svojich krokoch, ktoré by mali smerovať k znižovaniu environmentálneho dopadu. Automobilka sa zaviazala, že do roku 2025 výrazne zlepší svoje ekologické správanie v rámci iniciatívy Zero Impact Factory. Tá chce dosiahnuť o 45 % nižšiu environmentálnu záťaž oproti roku 2010. Slovenský závod si však stanovil ešte ambicióznejší cieľ. Plánuje dosiahnuť úsporu energie až o 59 %.

V tomto roku sa automobilka sústredí na zvýšenie energetickej efektivity. Je to jeden z piatich kľúčových oblastí, ktoré monitoruje. Ďalšie oblasti zahŕňajú šetrenie vody, znižovanie množstva odpadu, obmedzenie emisií prchavých organických látok (VOC) a oxidu uhličitého (CO2). Podľa predbežných výsledkov prijaté opatrenia už prinášajú úspechy. Ako uviedol predseda predstavenstva Wolfram Kirchert, optimalizácia procesov a technológií prispieva nielen k úspore energie ale aj k zefektívneniu výroby vozidiel. Podľa jeho vyjadrení, energetická efektivita pre nich znamená viac než len šetrenie energie. Zameriavajú sa na celkové zlepšenie procesov aby znížili energetickú náročnosť výroby.

Minulé úspechy a dlhodobé ciele

Významný posun nastal už v minulom roku, keď automobilka znížila svoj celkový environmentálny dopad o 67,5 % v porovnaní s rokom 2010. Energetická efektivita sa zvýšila o viac než 60 %, čo naznačuje, že kroky, ktoré závod prijal, sú efektívne. Od roku 2013 využíva Volkswagen Slovakia výlučne energiu z obnoviteľných zdrojov. Tým prispieva k znižovaniu uhlíkovej stopy a podpore udržateľného rozvoja.

Vedúca oddelenia životného prostredia Volkswagen Slovakia, Michaela Hletková Plošeková, zdôraznila, že energetická efektivita nie je dôležitá len pre znižovanie nákladov. Má však aj širší význam pre slovenský priemysel. Ich angažovanosť v oblasti energetickej efektivity prispieva k podpore udržateľnosti slovenského priemyslu. Tento prístup podľa nej pomáha nielen Volkswagenu ale aj ďalším firmám v regióne, ktoré si z toho môžu brať príklad.

elektrický model Volkswagen ID.4 GTC

Energetická efektivita ako priorita

Volkswagen Slovakia sa teda zameriava na komplexné zlepšenie svojho výrobného procesu, ktorý má pozitívny vplyv nielen na životné prostredie ale aj na ekonomickú stránku fungovania automobilky. Znižovanie energetickej náročnosti spolu s využívaním zelenej energie ukazuje, že aj veľké priemyselné podniky dokážu dosahovať ekologické ciele bez toho, aby ohrozili svoju produkciu.

Budúcnosť ukáže či sa Volkswagenu podarí naplniť ambiciózne plány. Už teraz je zrejmé, že smerovanie k ekologickejšej výrobe je prioritou. Pre slovenský priemysel a hospodárstvo to môže byť  príklad ako dosiahnuť lepšiu udržateľnosť bez kompromisov v kvalite a efektivite výroby.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú