V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Akcie taiwanského giganta TSMC, najväčšieho svetového výrobcu polovodičov, zaznamenali výrazný rast po tom, ako spoločnosť oznámila lepšie než očakávané hospodárske výsledky za tretí štvrťrok. Tento úspech je poháňaný vysokým dopytom po čipoch pre umelú inteligenciu, ktorý má pozitívny vplyv na jej budúce vyhliadky.

Taiwanská spoločnosť Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) je svetovým lídrom vo výrobe polovodičov. Opäť láme rekordy. V piatok akcie spoločnosti dosiahli nové maximum po zverejnení pozitívnych hospodárskych výsledkov za tretí štvrťrok. Dopyt po čipoch pre umelú inteligenciu prispel k nárastu ziskov. Práve to vyvolalo optimizmus aj pre budúce roky.

Akcie TSMC vzrástli o 4,8 %, čím sa ich cena dostala na 1085 taiwanských dolárov. Tento nárast prekonal predchádzajúci rekord z júla tohto roka, keď akcie dosiahli hodnotu 1080 TWD. Vďaka tomuto zisku sa trhová kapitalizácia TSMC vyšplhala na približne 874 miliárd USD (804,34 miliardy eur). Tým sa spoločnosť stala najhodnotnejšou firmou v Ázii.

Výzvy na politickej scéne

Aj keď sa TSMC teší finančnému úspechu, musí čeliť aj politickým otázkam. V Spojených štátoch sa objavili správy o tom, že americké ministerstvo obchodu vyšetruje, či TSMC neporušuje obchodné obmedzenia. Porušovať  by ich mohla vyrábaním čipov pre čínsku spoločnosť Huawei. Táto otázka je citlivá, pretože USA už dlhší čas obmedzujú čínskym firmám prístup k technológiám mimo Číny.

TSMC sa však bráni tým, že dodržiava všetky zákony a predpisy týkajúce sa kontroly exportu. Spoločnosť v minulosti potvrdila, že od septembra 2020 prestala prijímať nové objednávky od Huawei a nebude jej dodávať žiadne zakázané produkty.

Twitter/@PatentlyApple

AI ako motor rastu

Raketový vzostup TSMC je silno poháňaný rozmachom umelej inteligencie. Spoločnosť zaznamenala nárast zisku o 54 % v treťom štvrťroku. To ju viedlo k zvýšeniu prognózy tržieb za celý rok. Rastúci dopyt po výkonných polovodičoch pre AI aplikácie v mnohých priemyselných odvetviach otvára spoločnosti nové možnosti. A to minimálne na ďalších päť rokov. Tým predznamenáva pokračujúci úspech.

S rastúcim dopytom po technológiách umelej inteligencie a silnou zákazníckou základňou má spoločnosť dobré predpoklady na to, aby si udržala svoj rast. Budúce inovácie v oblasti polovodičov a ich využitie v AI budú pre TSMC kľúčové pri udržiavaní tempa v technologickom svete.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú