Na nočnej oblohe nás tento mesiac očarila jedna z najjasnejších komét posledných rokov, kométa C/2023 A3 Tsuchinshan–ATLAS. Vďaka priaznivému počasiu je pozorovateľná aj zo Slovenska, a to dokonca aj z miest s miernym svetelným znečistením. V nasledujúcich dňoch sa nám naskytne ideálna príležitosť pozorovať tento vesmírny objekt v celej jeho kráse.

Úchvatná fotografia s Tatrami v pozadí

Na zachytenie tohto nebeského úkazu sa podujali slovenský a český fotograf, Tomáš Slovinský a Petr Horálek. Títo dvaja páni spojili svoje sily, aby kométu zachytili na ikonickom mieste – nad Lomnickým štítom vo Vysokých Tatrách. Ich snímka vznikla 16. októbra 2024 večer, pričom v pozadí fotografie možno vidieť nielen Lomnický štít, ale aj Observatórium na Skalnatom plese.

Fotografovanie takejto scény však vyžadovalo dôkladné plánovanie, správne načasovanie a vynikajúce podmienky. Vydarená snímka je výsledkom zložitého spracovania dát, ktoré umožnilo zvýrazniť detaily kométy, vrátane jej chvosta. Na fotografii si môžeš všimnúť aj tzv. protichvost – prachový chvost kométy, ktorý vytvára ilúziu smerovania k observatóriu.

Tomáš Slovinský, Petr Horálek

Kedy a kde pozorovať kométu?

V nasledujúcich dňoch máme na Slovensku výborné podmienky na pozorovanie kométy, najmä po splne, ktorý nastal 17. októbra. Mesiac bude vychádzať neskôr, čím umožní lepšie podmienky na pozorovanie tmavej oblohy. Kométu hľadaj nad západným obzorom po západe Slnka. Zhruba 35 minút po jeho západe ju môžete nájsť pomocou ďalekohľadu, a ako sa bude stmievať, bude viditeľná aj voľným okom.

Aj keď sa kométa od Zeme pomaly vzďaľuje, jej jasnosť stále umožňuje zachytenie aj amatérskymi fotoaparátmi. Na fotografovanie stačí aj mobilný telefón s pevným statívom, no na kvalitnejšie snímky sa odporúča použiť fotoaparát s dlhšou expozíciou.

Príbeh kométy

Kométa Tsuchinshan–ATLAS bola objavená začiatkom roka 2023, keď ju nezávisle zachytili dve prehliadkové observatóriá. Jej názov vznikol spojením názvov observatória ATLAS v Južnej Afrike a čínskej observatória Tsuchinshan (Purpurová hora), ktorá ju zaznamenala už 9. januára 2023. V čase objavu bola kométa vzdialená od Slnka viac ako miliardu kilometrov.

Dôležitý moment nastal 12. októbra 2024, keď sa kométa priblížila k Zemi na vzdialenosť necelých 71 miliónov kilometrov. Od tej chvíle sa kométa pomaly vzďaľuje a jej jasnosť bude klesať, no až do konca októbra ju budeme môcť pozorovať za priaznivých podmienok.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú