Existuje život na Marse? Túto otázku si astronómovia kladú už desaťročia, no stále neexistuje uspokojivá odpoveď. Alebo žeby predsa? Najnovšia štúdia renomovaných vedcov odhalila, že predsa len by sme konečne mohli vedieť dostať uspokojivú odpoveď na túto existenčnú otázku. O téme informoval The Independent.

Výzvy pre život na povrchu Marsu

Mars je známy svojimi extrémnymi podmienkami, medzi ktoré patrí vysoká úroveň ultrafialového žiarenia spôsobená absenciou ochrannej ozónovej vrstvy. Toto žiarenie degraduje organické zlúčeniny, čo znamená, že život na povrchu by mal len veľmi malé šance na prežitie. Vedci preto predpokladajú, že život by sa mohol nachádzať hlbšie pod povrchom, kde je pred žiarením chránený a kde má stále prístup k dostatku svetla na fotosyntézu.

Odborníci naznačujú, že  mimozemský život by mohol prekvitať vo vrstvách ľadu na tejto červenej planéte. Nie, určite si nepredstavuj nijaké zelené príšerky v skafandroch, ide o mikróby, ktoré by v ľade boli chránené pred tvrdými povrchovými podmienkami Marsu.

Ľad ako útočisko

Štúdia publikovaná v Communications Earth & Environment modelovala možné zóny obývateľnosti v rámci ľadu na Marse a naznačuje, že ak zmrznutá voda obsahuje len minimálne množstvo prachu (medzi 0,01 % a 0,1 %), mikrobiálny život by sa mohol nachádzať v hĺbkach od 5 do 38 centimetrov. V prípade, že by bol ľad ešte čistejší, mohla by sa obývateľná zóna rozšíriť na 2,15 až 3,10 metra. Prítomnosť prachu v ľade môže taktiež podporovať tvorbu kvapalnej vody, čo je nevyhnutné pre fotosyntézu a prežitie mikróbov.

Voda na Marse
NASA

Dôsledky pre budúci výskum

Vedci upozorňujú, že hoci ich modely naznačujú možné obývateľné zóny, ešte to neznamená, že tam skutočne existuje život. Napriek tomu odporúčajú, aby sa tieto oblasti stali prioritou pre budúce misie na Mars, keďže môžu predstavovať najdostupnejšie miesta na hľadanie mimozemského života.

Na Zemi sa mikrobiálny život nachádza aj v extrémnych podmienkach podobných tým, ktoré predpokladáme pre Mars. Organizmy, ako sú cyanobaktérie, dokážu prežiť v ľadovom prostredí, kde sa prispôsobujú rôznym teplotám a nedostatku živín. Táto odolnosť naznačuje, že ak by mikrobiálny život na Marse existoval, mohol by si vyvinúť podobné stratégie prežitia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú