V článku boli použité materiály TASR.

Elektromobily sú čoraz populárnejšie a ich predaj neustále rastie. Najnovšie údaje zo septembra ukazujú, že globálny trh zažil medziročný nárast o viac ako 30 %. Hlavnými ťahúňmi sú Čína a Európa, kde sa záujem o elektrické autá naďalej zvyšuje.

September priniesol veľký nárast globálneho predaja elektrických vozidiel až o 30,5 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Tento trend zaznamenala spoločnosť Rho Motion, ktorá sleduje vývoj v oblasti elektromobilov. Veľký podiel na tomto raste má Čína. Tam bol dosiahnutý nový rekord v počte predaných vozidiel.

Čína opäť láme rekordy

Celosvetovo sa v septembri predalo 1,69 milióna batériových elektrických vozidiel (BEV) a plug-in hybridov. Najväčší príspevok však pochádza z Číny.  Predalo sa tam až 1,12 milióna elektromobilov, čo predstavuje medziročný nárast o 47,9 %. Čína tak opäť potvrdila svoju vedúcu pozíciu na globálnom trhu s elektromobilmi. Tento výsledok je obzvlášť dôležitý, pretože sa očakáva, že až do konca roka by mohli každý mesiac padať nové rekordy v predaji elektrických áut.

Xpeng

Avšak aj v Európe predaj elektromobilov stúpa. Hoci nie až tak výrazne. V septembri vzrástol o 4,2 % na 300 000 predaných kusov. Zlepšenie zaznamenali krajiny ako Spojené kráľovstvo, Nemecko, Taliansko či Dánsko. Spojené kráľovstvo zväčšilo medziročný rast o 24 %, čo bolo jedným z hlavných faktorov európskeho výsledku. V Nemecku bol nárast skromnejší, ale aj tam sa predalo viac áut než vlani.  Konkrétne sa jedná o 7 % navýšenie.

Severná Amerika zaostáva

Na americkom kontinente sa situácia vyvíja trochu pomalšie. V USA a Kanade sa predaj zvýšil o 4,3 % a dosiahol 150 000 predaných elektromobilov. Hoci rast v Severnej Amerike zaostáva za Čínou a Európou, predaj elektromobilov tu má stále potenciál. Ten má práve preto, lebo sa jedná o krajiny, ktoré sa čoraz viac zameriavajú na ekologické riešenia.

Z pohľadu dlhodobej predpovede očakáva Rho Motion, že predaj elektrických vozidiel v Európe dosiahne 3,78 milióna kusov v roku 2025 a 9,78 milióna kusov v roku 2030. Odhady však boli mierne upravené smerom nadol oproti pôvodným prognózam. Presnejšie o 24 % pre rok 2025 a o 19 % pre rok 2030. Tento trend naznačuje, že hoci záujem o elektromobily rastie, ich rozšírenie môže byť o niečo pomalšie, ako sa pôvodne predpokladalo.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú