V texte boli použité materiály TASR.

Nedávna štúdia naznačila, že pravidelné pitie kávy by mohlo pomôcť ľuďom s vysokým krvným tlakom znížiť riziko vzniku demencie.

Štúdiu vykonali čínski vedci z Lekárskej univerzity provincie Ning-sia a ich výsledky boli publikované v žurnále Nature Scientific Reports. Čo však tieto zistenia skutočne znamenajú a môžeme im plne dôverovať?

Výskumníci analyzovali údaje z UK Biobank, kde sa zhromažďujú zdravotné informácie státisícov ľudí. Na základe dát od viac než 450 000 osôb hľadali súvislosti medzi pitím kávy alebo čaju a výskytom demencie u ľudí s hypertenziou. Zistili, že ľudia s vysokým krvným tlakom, ktorí pijú pol až jednu šálku kávy denne, majú nižšie riziko vzniku demencie. Podobný účinok malo aj pitie štyroch až piatich šálok čaju denne.

Boj proti demencii

Dôležitým faktorom, ktorý štúdia zohľadnila, boli aj iné zdravotné problémy ako napr. srdcové ochorenia. To znamená, že autori sa snažili minimalizovať vplyv ďalších faktorov, ktoré by mohli výsledky skresliť. Napriek tomu ide stále o korelačnú štúdiu, čo znamená, že sa len hľadajú súvislosti a nie priame príčiny.

Štúdia zatiaľ  len naznačuje možné spojenie medzi konzumáciou kávy a nižším rizikom demencie. Nehovorí nám však priamo, že káva je liekom na demenciu alebo že má ochranné účinky. Vedci sami zdôrazňujú, že ďalší výskum je nevyhnutný na lepšie pochopenie týchto súvislostí.

Ďalším zaujímavým faktom je, že najlepší účinok mala káva z čerstvo pomletých zŕn. Instantná káva alebo káva nižšej kvality teda pravdepodobne neprináša rovnaké benefity. To môže byť dôležité pre každého, kto denne pije kávu, ale nie vždy dbá na jej kvalitu.

Na základe štúdie sa tiež predpokladá sa, že kofeín dokáže znížiť zápal, čo by mohlo vysvetľovať, prečo má pozitívny vplyv na ľudí s hypertenziou. Zníženie zápalu môže byť len jedným z mnohých faktorov, ktoré ovplyvňujú riziko vzniku demencie.

Takže, ak si dávaš ráno šálku kávy a máš vysoký tlak, môže to byť pre teba menšie povzbudenie. Je však dôležité si uvedomiť, že ide len o jeden z faktorov, ktorý môže ovplyvniť zdravie mozgu. Káva nie je zázračným riešením a jej pozitívne účinky sú stále predmetom ďalšieho skúmania.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú