Titulom najrýchlejšieho človek na planéte sa dlhodobo hrdí Usain Bolt. Jamajský šprintér vyvinul neuveriteľnú rýchlosť 44,72 km/h pri svojom 100-metrovom šprinte za 9,58 sekundy. Netrvalo však dlho a robotike sa podarilo túto rýchlosť prekonať. Dvojnohé roboty totiž dokážu byť ešte rýchlejšie, aj keď ich pohyb pôsobí skutočne kuriózne.

Tento technologický vývoj inšpirovaný dinosaurami sa začal už pred desaťročím, keď vedci z Kórejského inštitútu vedy a technológie (KAIST) predstavili robota s názvom Raptor. Tento robot, ktorý je priamo inšpirovaný velociraptorom, váži len 3 kg a dokáže dosiahnuť rýchlosť až 46 km/h.

Raptor využíva „chvost“ ako protiváhu, čo mu pomáha udržiavať rovnováhu pri behu, aj keď prekážky nie sú žiadnym problémom. Tento „chvost“ však vyzerá skôr ako kovová tyč, ktorá mu pomáha ostať vzpriamený.

Zostáva otázkou, či by Raptor dosiahol takú rýchlosť bez pomocnej opory, na ktorú je napojený. Tento druh podpory totiž môže vyvolávať pochybnosti o jeho skutočnej schopnosti udržať rovnováhu. Pre porovnanie, podobne rýchly je aj štvorkolesový robot Cheetah od Boston Dynamics, ktorý dosiahol rýchlosť 45,5 km/h. Avšak v prípade štvorkolesového robota to nie je celkom fér porovnanie s dvojnohými robotmi.

V roku 2022 dosiahol robot Cassie rekord v behu na 100 metrov s časom 24,73 sekundy, čo predstavuje priemernú rýchlosť 14,58 km/h. Cassie, na rozdiel od predchádzajúcich príkladov, nie je napojený na žiadnu oporu a funguje úplne samostatne. Hoci jeho rekordný čas je na míle vzdialený od výkonov, aké dosahujú ľudia, je to veľký krok vpred pre dvojnohé roboty.

V nasledujúcom roku robot Hound, tiež z dielne KAIST, posunul hranice rýchlosti štvorkolesových robotov, keď na 100 metrov dosiahol čas 19,87 sekundy. V jeho prípade však opäť platí, že ide o iný druh robota než tie, ktoré bežia len na dvoch nohách.

Za zmienku stojí aj Achires, robot s ľudským postojom pri behu, ktorý pripomína človeka v pohybe. Achires sa nakláňa dopredu, čím simuluje prirodzený ľudský beh a pôsobí komicky, no pri jeho sledovaní nemožno pochybovať o zručnosti technikov.

Ďalším zaujímavým projektom je Planar Elliptical Runner, ktorý využíva jediný motor a nemá zabudovaný počítač. Udržiava si rovnováhu pomocou plexisklových stien, čo vyvoláva otázku, či ho ešte môžeme považovať za robota, alebo skôr za pohybový stroj.

V posledných rokoch sa výskum v oblasti robotiky čoraz viac sústreďuje na vývoj dynamických a univerzálnych robotov, ako sú Unitree G1 alebo Atlas od Boston Dynamics, ktoré sú schopné vykonávať zložité úkony. Napriek tomu, že sledujeme vývoj smerujúci k univerzálnosti a dynamike, dvojnohé roboty, ktoré sa špecializujú na rýchlosť, majú stále svoje miesto v robotickej sfére.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú