V tomto texte boli použité materiály SITA.

Obdobie klesajúcich cien pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach sa chýli ku koncu. Motoristi musia rátať s tým, že ceny benzínu môžu opäť prekročiť hranicu 1,5 eura za liter. Dôvodom je eskalácia konfliktu na Blízkom východe, ktorá má potenciál narušiť produkciu ropy v tomto regióne, odkiaľ pochádza približne tretina globálnych dodávok.

Analytik 365.bank Tomáš Boháček pre agentúru SITA bližšie vysvetlil situáciu.

„Rast ropy je tak aktuálne tlačený geopolitickou rizikovou prirážkou. Z historického pohľadu vývoja cien vieme, že podobné rasty bývajú krátkodobého charakteru, aj keď samozrejme riziká vyššej eskalácie konfliktu nikdy nemožno podceňovať. V tejto situácii očakávame, že cena ropy by mala zotrvať istý čas na vyšších úrovniach s čakaním na cenové vplyvy reálnych výpadkov produkcie a rýchlosťou ich saturácie zo strany kartelu OPEC+.

Pokiaľ reálne nedostatok ropy na trhu nenastane, ceny klesnú na pozadí dostatočných produkčných kapacít a neistého vývoja dopytu pri oslabenej globálnej ekonomike. V preklade pre domáce ceny palív očakávame v nasledujúcom týždni rast cien a neskôr na určitý čas možný návrat benzínu nad priemerné úrovne 1,5 eur za liter,“ povedal Boháček.

Freepik/Úprava redakcie

Napriek geopolitickým rizikám súčasná situácia zatiaľ nevyústila do priameho narušenia dodávok ropy. Americký prezident však uviedol, že Spojené štáty uvažujú o úderoch na iránske ropné zariadenia, čo by mohlo zvýšiť napätie. Irán denne produkuje 3 milióny barelov ropy, čo je významná časť svetovej produkcie.

Slovenské ceny na čerpačkách sa budú zvyšovať

Zastavenie zlacňovania očakáva aj analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Rázny odraz cien ropy v uplynulých dňoch sa podľa neho pretaví do zastavenia zlacňovania palív na Slovensku. „Naopak možno očakávať, že ceny benzínu by sa mohlo vrátiť nad 1 euro a 50 centov a ceny nafty sa priblížiť k 1 euru a 45 centov, ak geopolitická nervozita neustúpi. Stále však budeme tankovať podstatnej lacnejšie ako v rovnakom období minulého roka,“ dodal.

Podľa aktuálnych údajov sa ceny na slovenských pumpách v posledných týždňoch udržali stabilné. Priemerná cena benzínu natural 95 je okolo 1,475 eura za liter, zatiaľ čo liter motorovej nafty sa predáva za 1,401 eura.

V porovnaní s okolitými krajinami máme najlacnejšiu naftu v strednej Európe, s výnimkou Česka. Ceny benzínu sú na Slovensku o 14 centov nižšie ako priemer v EÚ a o 18 centov nižšie než v krajinách eurozóny. Nafta je lacnejšia o 10 centov v porovnaní s priemerom EÚ.

Freepik (Úprava redakcie)

Čo očakávať v nasledujúcich týždňoch?

Analytik J&T Banky naznačil možný vývoj. „Hoci benzín ostane naďalej najlacnejší z okolitých krajín EÚ v Česku aj Poľsku, predpokladáme, že oboch krajinách sa čoskoro vráti nad 1 euro a 40 centov. V Rakúsku, Maďarsku, Chorvátsku aj Slovinsku by sa mohol vrátiť podobne ako u nás k 1 euro a 50 centom či nad túto hladinu,“ doplnil.

Nafta podľa neho ostane v stredoeurópskom regióne najlacnejšia v Českej republike, no je potrebné počítať, že jej cena sa odrazí naspäť nad 1 euro a 35 centov a v prípade Poľska sa posunie výraznejšie nad 1 euro a 40 centov. „V prípade Rakúska a Maďarska pôjde nad 1 euro a 50 centov. To isté bude platiť o Chorvátstku pričom priemerné slovinské ceny pôjdu zrejme nad 1 euro a 55 centov,“ dodal Pánis.

Aj keď je situácia v oblasti dodávok ropy neistá, Boháček upozorňuje, že globálne dodávky ešte neboli priamo ovplyvnené konfliktom. „Celkové obavy z dodávok však zmierňuje prípadná voľná produkčná kapacita krajín OPEC+ a skutočnosť, že globálne dodávky ropy ešte neboli reálne nepokojmi na Blízkom východe narušené. Taktiež sa na trhy postupne vracia líbyjská produkcia (1,3 mil. barelov za deň) po ukončení vládnych treníc o vplyv nad centrálnou bankou,“ konštatoval.

Slovenskí motoristi teda budú musieť byť pripravení na mierny nárast cien pohonných látok, no ako dodáva Pánis, stále tankujeme lacnejšie než v iných krajinách EÚ.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú