Americká spoločnosť SpaceX má za sebou prekvapivo turbulentné mesiace spôsobené hneď niekoľkými poruchami jej najpoužívanejšej, dokonca najpoužívanejšej na celom svete, rakety Falcon 9. Ako totiž upozorňuje LiveScience, tento inak nesmierne spoľahlivý stroj má za sebou v posledných troch mesiacoch už tretiu poruchu, ktorá spôsobila potrebu vyšetrovania úradmi a dočasný zákaz letov.

Neočakávané problémy

Väčšinu vesmírnych letov Falcon 9 tvoria misie Starlink, teda ich SpaceX využíva na stavbu veľkej satelitnej konštelácie na nízkych obežných dráhach našej planéty. V drvivej väčšine prípadov je úlohou prvého stupňa rakety vyniesť ten druhý čo najvyššie a následne sa vrátiť naspäť na zemský povrch, kde pristane buď na súši hneď pri pobreží alebo na autonómnej morskej plošine.

Tentoraz však niesol Falcon 9 kozmickú loď Crew Dragon s dvomi astronautmi NASA, i keď väčšinou posádku tvoria štyria. Dôvodom je, že na ISS kvôli kozmickej lodi od spoločnosti Boeing uviazli dvaja astronauti, ktorých musí kapsula firmy SpaceX dopraviť naspäť na Zem. Misia prebehla na prvý pohľad bezchybne a prvému stupňu sa podarilo opäť pristáť, problémom sa ale stal prekvapivo druhý stupeň.

Ten mal opätovne naštartovať motor a riadene spomaliť tak, aby bezpečne čiastočne zhorel v atmosfére a jeho zvyšky dopadli do oceánu. Toto spomalenie ale neprebehlo podľa plánov a i keď zvyšky dopadli do oceánu, netrafili vyhradenú zónu. Federálny letecký úrad (FAA) Spojených štátov preto pozastavil lety týchto rakiet, kým prebehne vyšetrovanie.

Overí ich pristátie?

Prvé stupne rakiet Falcon 9 sú z hľadiska plnenia hlavnej misie zrejme spoľahlivejšie než druhé stupne. Podľa niektorých je dôvodom práve to, že prvé stupne pristávajú a keď zvládnu prvú misiu, s najväčšou pravdepodobnosťou už zvládnu aj tie ďalšie. Na druhej strane, druhé stupne sú vždy úplne nové a niektoré komponenty nie je možné na Zemi otestovať tak, ako počas samotného letu.

To môže ovplyvniť Starship, ktorej druhé stupne majú takisto pristávať a postupom času tak môžu byť oveľa spoľahlivejšie, než druhé stupne rakiet Falcon 9. A to aj musia, keďže budú niesť ľudskú posádku prakticky bez záchranného systému, ktorým je vybavený Crew Dragon.

Neuveriteľná rýchlosť

Keď raketa zlyhá, firmám bežne trvá mesiace než sa môže vrátiť do prevádzky. SpaceX však prevádzkuje rakety Falcon 9 spôsobom, že stihli v priebehu približne troch mesiacov byť uzemnené hneď trikrát a už dvakrát sa vrátili naspäť do prevádzky. Na rozdiel od väčšiny konkurencie je totiž táto firma netradične rýchla v riešení porúch a to vďaka prístupu, ktorý má k vývoji a testovaniu.

Jej iteratívny a rýchly spôsob vývoja umožňuje vykonávanie veľmi rýchlych zmien a úprav, na čo už si začínajú zvykať aj úrady zodpovedajúce za bezpečnosť leteckej a vesmírnej premávky. Ako ďalej vysvetľuje portál SpaceNews, zatiaľ nie je jasné na ako dlho budú mať tieto rakety zakázané lietať. Pri júlovom incidente trval zákaz len 15 dní, po strate prvého stupňa počas nepodareného pokusu o pristátie v auguste len 2 dni, pričom v tomto prípade SpaceX pozastavil lety sám.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú