V srdci Turecka vedci odhalili nový tektonický proces, ktorý dramaticky ovplyvňuje povrch našej planéty. Tento fenomén, nazvaný „litosférické kvapkanie“, spôsobuje, že časť zemskej kôry sa pomaly prepadáva do hlbších vrstiev Zeme, pričom mení povrchové štruktúry nielen v oblasti Konya Basin, ale aj celej Anatolskej plošiny. Na tému upozornil portál ScienceAlert.

Ako tento proces funguje?

Keď sa spodné vrstvy zemskej kôry, tzv. litosféra, zahrievajú na vysokú teplotu, začínajú strácať svoju pevnosť a stávajú sa viskóznymi, podobne ako kvapalina. Tieto „kvapky“ hmoty potom vďaka gravitácii klesajú smerom k zemskému plášťu. Tento pohyb ťahá za sebou aj povrchové vrstvy kôry, čím vytvára depresiu, teda prepadnutie zemského povrchu. Príkladom takejto depresie je práve Konya Basin, kde kôra klesá rýchlosťou približne 20 milimetrov ročne.

Andersen et al., Nat. Commun., 2024

Geofyzikálna analýza vedená tímom z Torontskej univerzity na čele s Juliou Andersen potvrdila, že pod Konya Basin sa nachádza anomália v plášti, ktorá signalizuje prítomnosť ťažkej hmoty klesajúcej do hĺbky.

Tento jav možno pozorovať aj na iných miestach, napríklad v oblasti Arizaro Basin pod centrálnymi Andami. Zatiaľ čo väčšina Anatolskej náhornej plošiny sa dvíha – výskumy ukazujú, že za posledných 10 miliónov rokov sa táto oblasť zdvihla o približne kilometer – Konya Basin ponúka fascinujúci protiklad tým, že klesá.

Viacfázový proces

Vedci tiež poukazujú na to, že litosférické kvapkanie je viacfázový proces. Po odlomení kvapky, ktorá sa prepadne do hlbšieho plášťa, sa povrch zeme nad ňou začne dvíhať, čo vytvára zdvihnuté plošiny. No ako ukazuje Konya Basin, môže nasledovať ďalšia fáza kvapkania, kedy sa na povrchu objavuje nová depresia, zatiaľ čo okolie stále stúpa.

Andersen et al., Nat. Commun., 2024

Aby vedci potvrdili svoje modely, vykonali laboratórne experimenty, pri ktorých simulovali zemskú kôru pomocou silikónu a hliny. Ich výsledky ukázali, že litosférické kvapkanie môže spustiť reťazovú reakciu, ktorá ovplyvňuje povrchové pohyby na rozsiahlych územiach.

Táto séria experimentov a pozorovaní otvára nové dvere do skúmania procesov prebiehajúcich hlboko pod našimi nohami. Litosférické kvapkanie môže výrazne ovplyvniť dlhodobý vývoj tektonických štruktúr a regionálnej geológie. Tento jav, ktorý sa práve odhaľuje vo svojej plnej podobe, nám pomáha pochopiť, ako dynamická a stále sa meniaca je naša planéta.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú