V prostredí technológií je bežné, že gigantické korporácie investujú enormné sumy peňazí do získania alebo udržania špičkových talentov. Avšak nedávny krok spoločnosti Google vyvolal pozornosť, keďže americký gigant zaplatil 2,7 miliardy dolárov, aby priviedol späť do firmy Noama Shazeera, uznávaného odborníka na umelú inteligenciu (AI). O kúpe informoval portál Futurism.

Od startupu späť ku Googlu

Noam Shazeer pracoval v Google viac ako dve desaťročia, pričom bol jedným z kľúčových členov tímu, ktorý stál za vývojom veľkých jazykových modelov. V roku 2021 opustil Google, aby založil svoj vlastný startup Character.AI. Tento startup umožňuje používateľom komunikovať s chatbotmi, ktoré sa správajú ako imaginárne alebo známe postavy.

Google oficiálne vyhlásil, že investícia do Shazeerovho startupu bola motivovaná licenciou na jeho technológiu. Avšak podľa Wall Street Journal je všeobecne akceptované, že skutočným dôvodom bol návrat samotného Shazeera do Google. Táto transakcia zvýrazňuje, akú vysokú cenu sú technologické spoločnosti ochotné zaplatiť za získanie špičkových odborníkov v pretekoch o dominanciu v oblasti AI.

čítanie myšlienok AI
Midjourney/Copilot Designer

Kritika a otázky investorov

Investori v Silicon Valley však začínajú byť znepokojení obrovskými výdavkami na získanie talentov a technológií v oblasti AI. Obávajú sa, že spoločnosti ako Google a Microsoft vynakladajú miliardy dolárov bez jasnej predstavy o návratnosti týchto investícií, čím môžu nafukovať bublinu, ktorá hrozí prasknutím.

Odborníci, ako je Christopher Manning, riaditeľ Stanfordského laboratória pre umelú inteligenciu, uznávajú Shazeera ako výnimočného odborníka. Manning sa však pýta, či je naozaj „20-krát taký dobrý ako ostatní“, čím vyjadruje pochybnosti o adekvátnosti takejto vysokej investície do jedného jednotlivca.

Vzhľadom na neustále sa zvyšujúce výdavky na výskum a vývoj v oblasti AI sa mnohí pýtajú, či je táto stratégia udržateľná. Miliardové investície do jedného prenájmu vyvolávajú otázky, či je to efektívne využitie finančných prostriedkov, alebo len plytvanie peniazmi, ktoré sa nikdy nevráti.

Je zrejmé, že preteky v oblasti umelej inteligencie naberajú na obrátkach, pričom technologické spoločnosti sa snažia zabezpečiť si svoju pozíciu na špičke. Budú však tieto miliardové investície skutočne stáť za to? To ukáže až čas.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú