iPhone 16 Pro Max sa podrobil testu na portáli DXOMARK, ktorý hodnotí kvalitu videí a fotografií, nielen v prípade smartfónov. Testeri zariadenie testovali v rôznych prípadoch bežného použitia. Test ukázal, že Apple stále má čo vylepšovať na svojich zariadeniach. A hoci jeho nová vlajková loď nie je dokonalá, podľa testu DXOMARK ide o najlepšie zariadenie na vytváranie videí. Avšak pre náročných fotografov zrejme nebude prvou voľbou.

Najlepší na vytváranie videí

V oblasti videa dosiahol najlepšie hodnoty zo všetkých testovaných zariadení a tak porazil aj konkurenta Samsung Galaxy S24 Ultra. Hardvérovo sa fotoaparát od svojho predchodcu takmer nezmenil, s výnimkou nového tlačila. Apple však kvalitu obrazu a výkonu vylepšil. „V režime videa sa novému iPhonu opäť podarilo získať prvé miesto v našom rebríčku, a to vďaka vynikajúcim výsledkom testov vo všetkých oblastiach v rozlíšení 4K a s variabilnou snímkovou frekvenciou 60 snímok za sekundu,“ uviedli testeri.

iPhone 16 Pro Max je zameraný najmä na profesionálov. Disponuje s vynikajúcou stabilitou videa a s Pro funkciami, ktoré umožňujú upravovať video priamo v telefóne. „Vlajková loď Apple prichádza s novým režimom 4K / 120fps a radom „Pro“ režimov, ktoré umožňujú prispôsobenie nastavení a v tejto podobe nie sú dostupné na konkurenčných zariadeniach,“ zhodnotil portál.

Hodnotenie iPhonu 16 Pro Max. Zdroj: DXOMARK

Až štvrtý najlepší

iPhone 16 Pro Max vo videách exceluje, ale v oblasti fotografovania už svojich konkurentov nedokázal prekonať. V teste DXOMARK sa celkovo ocitol na štvrtom mieste a dosiahol 157 bodov, pričom ho tesne predbehol Honor Magic6 Pro (158 bodov) a Google Pixel 9 Pro XL (158 bodov). Prvé miesto v rebríčku testu patrí Huawei Pura 70 Ultra, ktorý dosiahol 163 bodov.

1. iPhone 16 Pro Max. 2. iPhone 15 Pro Max. Google Pixel 9 Pro XL. Zdroj: DXOMARK

Testeri uviedli, že rovnako ako predchodcovia, tak aj iPhone 16 Pro Max sa radí medzi najlepšie smartfóny na fotografovanie. DXOMARK vyzdvihol výbornú presnú farebnosť a dynamický rozsah. Fotografie vyzerajú živo a prirodzene v prípade fotenia na dennom svetle, ale aj v tieni. Pri fotografovaní portrétu testeri vyzdvihli vysokú úroveň detailov na tvárach, ale aj vynikajúci odtieň pleti. Obmedzená hĺbka ostrosti však môže spôsobiť, že tváre v pozadí pri skupinových fotografiách môžu byť mierne rozostrené. Ako ďalej hodnotili testeri, iPhone 16 Pro Max sa ukázal ako jedno z najlepších zariadení na snímanie HDR scén a dosiahol doteraz najlepšie výsledky v kategórii farieb.

„16 Pro Max je jedným z najlepších smartfónov na zachytenie detailov. Platí to najmä pri dennom svetle alebo pri jasnom umelom osvetlení a najpozoruhodnejšie je pri pozornom pohľade na jemnú textúru pokožky pri portrétoch zblízka. Vykreslenie pleti na portrétoch bolo veľmi prirodzené, s jemným lokálnym kontrastom a pekne zachytenými najjemnejšími detailmi, napríklad vo vlasoch, na perách či vráskach,“ píšu testeri.

1. iPhone 16 Pro Max. 2. Google Pixel 9 Pro XL. 3. Samsung Galaxy S24 Ultra. Zdroj: DXOMARK

Rušivý šum

Oblasť na ktorom by spoločnosť Apple mohla popracovať je rušivý šum, ktorý sa objavuje na fotografiách. Podľa testerov sa zrnitý šum objavoval vo všetkých testovaných podmienkach. „Pri jasnom svetle a pri malých veľkostiach zobrazenia šum nepredstavoval výrazný problém, avšak pri snímaní v slabom osvetlení, alebo pri zobrazení na väčšom displeji mohol byť šum dosť rušivý,“ ozrejmili testeri. Konkurenti s týmto problémom už dokážu lepšie pracovať.

Problémový zoom

Dôvod, prečo sa vlajková loď Apple umiestnila až na štvrtom mieste je jeho zoom, ktorý zaostáva za konkurenciou. Aj keď Apple pridal teleobjektívy a vylepšil algoritmy, stále výsledky zoomu zostávajú nejednotné. V oblasti zoomu exceluje konkurent Huawei Pura 70 Ultra, ktorý poskytuje oveľa presnejšie a detailnejšie priblíženie.

Šum pri detailoch pri nočnom fotení. 1. iPhone 16 Pro Max. 2. Google Pixel 9 Pro XL. 3. Huawei Pura 70 Ultra. Zdroj: DXOMARK

Súhrn hodnotenia:

Pozitíva:

  • Najlepší režim videa na smartfóne
  • Skvelé na fotografovanie a natáčanie videí priateľov a rodiny
  • Široký dynamický rozsah v celom rozsahu zoomu
  • Presné vyváženie bielej a prirodzené podanie farieb
  • Vynikajúca úroveň detailov a textúry v jasnom svetle
  • Rýchle a presné automatické zaostrovanie
  • Efektívna stabilizácia videa

Negatíva:

  • Nekonzistentné detaily v celom rozsahu zoomu, nedostatok detailov na ultraširokých fotografiách
  • Nízka hĺbka ostrosti má za následok rozostrené objekty na pozadí pri skupinových záberoch
  • Nežiaduce artefakty, vrátane odleskov, duchov, prstencovania, aliasing

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú