V správe boli použité materiály TASR.

Ministerstvo obchodu Spojených štátov amerických oznámilo, že uvoľňuje prvý veľký grant v rámci ich ambiciózneho plánu na podporu domácej výroby polovodičov. Ide o sumu 123 miliónov dolárov (asi 110 miliónov eur), ktorá poputuje do spoločnosti Polar Semiconductor.

Tento stimul má výrazne posilniť americkú produkciu energetických a senzorových čipov, ktoré sú kľúčové nielen pre automobily, ale aj letectvo a obranu. Výrobná kapacita v závode Polar Semiconductor v Minnesote sa má takmer zdvojnásobiť, čo znamená, že namiesto súčasných 20 000 doštičiek mesačne budú produkovať až 40 000.

Grant je súčasťou väčšieho balíka amerických peňazí na podporu výroby čipov a výskumu, ktorý dosahuje ohromných 52,7 miliárd dolárov. Tento program bol schválený v rámci zákona o čipoch ešte v roku 2022 a jeho cieľ je jasný – posilniť konkurencieschopnosť USA vo svete a poriadne šliapnuť na päty konkurencii z Ázie.

Čipy nie sú len o smartfónoch či počítačoch. Bez čipov sa dnes nerozbehne ani jedno moderné auto, o leteckých systémoch alebo obranných technológiách ani nehovoriac. Automobilky a ďalšie veľké odvetvia potrebujú spoľahlivé dodávky čipov a práve Amerika sa rozhodla, že sa nechce spoliehať na dodávky z Ázie, najmä z Číny. Rozšírenie výroby čipov na domácej pôde znamená aj väčšiu istotu pre automobilový priemysel, a to aj pre tie značky, ktoré poznáme a milujeme na Slovensku.

Nielen federálna vláda, ale aj štát Minnesota prispieva na tento projekt, a to sumou 75 miliónov dolárov. Celková investícia do závodu Polar Semiconductor sa vyšplhá na neuveriteľných 525 miliónov dolárov. Ak by si sa zamyslel, kam idú všetky tieto peniaze, odpoveď je jasná – do technológie, ktorá zabezpečí, že čipy budú stále lepšie, efektívnejšie a hlavne dostupné priamo v USA.

Firmy ako Samsung, Intel, TSMC či Micron už dostali miliardové granty na rozširovanie ich závodov v Amerike, takže nejde len o izolovaný prípad. Vláda USA to hrá na dlhodobý cieľ – byť lídrom vo výrobe čipov a udržať si technologickú nezávislosť.

Vieme, že automobilový priemysel sa už dlhší čas trápi s nedostatkom čipov, čo spôsobili globálne problémy s dodávateľskými reťazcami. Tento americký program môže zlepšiť situáciu nielen pre americké automobilky, ale aj pre európske značky, ktoré na čipy tiež čakajú. Ak Amerika zvýši svoju kapacitu výroby, môže to pomôcť stabilizovať trh a znížiť výpadky v dodávkach.

Americká vláda týmto krokom nielenže podporuje vlastný technologický priemysel, ale snaží sa aj o to, aby sa krízy, ako nedostatok čipov, ktoré zasiahli celý svet, už neopakovali.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú