Americké letectvo (USAF) pripravuje rozsiahlu modernizáciu svojej flotily strategických bombardérov B-52 „Stratofortress“, ktorá výrazne predĺži ich životnosť a zároveň zlepší ich schopnosti. Tento zásah zahŕňa nové motory, avioniku a výzbroj, vrátane možnosti niesť hypersonické strely, čo by mohlo znamenať, že tieto legendárne stroje budú slúžiť až do polovice 21. storočia, píše portál InterestingEngineering.

B-52J: Nová éra pre legendárny bombardér

Najnovší variant B-52, označený ako B-52J, prinesie zásadné zmeny oproti súčasným modelom B-52H. Najväčšou zmenou bude nahradenie motorov Pratt & Whitney TF33, ktoré boli používané celé desaťročia, novými motormi Rolls Royce F130. Tieto nové motory zvýšia palivovú účinnosť až o 30 %, čím znížia náklady na prevádzku a predĺžia operačnú výdrž lietadiel.

Okrem nových motorov bude B-52J vybavený systémami umožňujúcimi niesť hypersonické strely, konkrétne Hypersonic Attack Cruise Missile (HACM). Táto strela, poháňaná scramjetom, dosiahne rýchlosti presahujúce 5 Machov, čím sa stane jednou z najrýchlejších zbraní v arzenáli USAF.

National Interest

Historické lietadlo so sľubnou budúcnosťou

Prvýkrát zaradené do služby v roku 1961, B-52 sa stalo symbolom americkej vzdušnej sily a nástrojom strategickej dominancie. Aj po viac ako 60 rokoch služby zostáva jedným z najdôležitejších lietadiel v arzenáli USAF, schopným niesť širokú škálu konvenčných aj jadrových zbraní. Flotila B-52 prešla viacerými modernizáciami, no pripravovaná modernizácia smerujúca k variantu B-52J je považovaná za jednu z najväčších vo viac ako sedemdesiatročnej histórii tohto bombardéra.

V súčasnosti je v aktívnej službe iba 76 z pôvodne vyrobených viac ako 740 bombardérov B-52. Väčšina z nich je pripravená na modernizáciu, ktorá im umožní slúžiť až do 40. rokov 21. storočia, čím sa toto lietadlo stane jedným z najdlhšie slúžiacich vojenských strojov v histórii.

Smrtiaci arzenál

Okrem tradičných zbraní je B-52 schopné niesť jadrové strely, ako sú AGM-129 a AGM-86A, pričom môže niesť aj konvenčné strely ako AGM-84 Harpúna alebo AGM-142 Raptor. Celkové užitočné zaťaženie lietadla dosahuje viac ako 31 000 kg, čo z neho robí jedno z najťažšie vyzbrojených lietadiel na svete.

Jedným z hlavných cieľov modernizácie je príprava B-52J na použitie hypersonických striel HACM. USAF už uzavrelo kontrakt na výrobu týchto zbraní so spoločnosťou Raytheon, pričom zbraň bude vyvinutá v spolupráci so spoločnosťou Northrop Grumman. Prvé hypersonické strely by mohli byť nasadené do roku 2027.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú