V správe boli použité materiály TASR.

Výskumníci z Tomskej polytechnickej univerzity (TPU), ktorí ešte donedávna spolupracovali s Európskym laboratóriom časticovej fyziky (CERN), sa už vrátili do Ruska. Ich univerzita to oznámila cez víkend, pričom sa zapojili do domácich projektov, ako je Sibírsky kruhový zdroj fotónov (SKIF), Bajkal-GVD či Tajga.

CERN oficiálne ukončí spoluprácu s ruskými vedcami ku koncu novembra. Ak sa nepresťahujú mimo Ruska, tak od 1. decembra už nebudú môcť pôsobiť vo výskumných zariadeniach CERN-u vo Francúzsku a Švajčiarsku. Tento krok je dôsledkom ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022, po ktorej sa CERN rozhodol prerušiť všetky vzťahy s ruskými a bieloruskými inštitúciami.

Ruskí vedci mali doteraz štatút pozorovateľa, čo im umožnilo pracovať na prestížnych projektoch, vrátane experimentov s veľkým hadrónovým urýchľovačom (LHC). Hoci Rusko nikdy nebolo plnoprávnym členom CERN-u, stovky jeho vedcov sa aktívne podieľali na dôležitých výskumoch.

„Ak ste naozaj chceli zostať, aby ste mohli dokázať, že niečo (vedecky) dokážete, v posledných dvoch rokoch sa naskytlo veľa príležitostí,“ povedal pre Nature ruský fyzik pracujúci na experimentoch LHC, ktorý požiadal o zachovanie anonymity. Svoju štátnu príslušnosť zmenil v roku 2022, pretože jeho inštitút zverejnil vyhlásenie na podporu ruskej vojny na Ukrajine.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú