V správe boli použité materiály TASR.

Irán na sobotňajšej vojenskej prehliadke v Teheráne predstavil novú balistickú raketu Džihád na tuhé palivo a vylepšený útočný dron Šahíd-136B. Raketa má operačný dosah 1 000 kilometrov, zatiaľ čo dron sa pýši doletom viac ako 4 000 kilometrov.

Prehliadka, ktorá sa každoročne koná ako pripomienka vojny medzi Iránom a Irakom v rokoch 1980 až 1988, predstavila to najnovšie z iránskej vojenskej techniky. Prezident Masúd Pezeškiján počas prejavu zdôraznil narastajúce obranné schopnosti krajiny a hovoril o sile jednoty medzi islamskými národmi. Taktiež opäť namieril ostrú kritiku na Izrael.

Táto vojenská demonštrácia prichádza v čase zvýšeného napätia na Blízkom východe, ktoré sa vyostrilo po útoku militantnej skupiny Hamas na Izrael 7. októbra 2023. Situácia sa ešte viac vyhrotila tento týždeň po izraelskom útoku na Hizballáh v Libanone, pri ktorom zahynulo 16 členov elitnej jednotky Radwan Force.

Medzinárodné spoločenstvo na tieto udalosti reagovalo sankciami. Británia, Francúzsko, Nemecko a Spojené štáty zaviedli nové sankcie voči Iránu za jeho údajné dodávky balistických rakiet pre Rusko, ktoré sa využívajú vo vojne na Ukrajine.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú