Najdôležitejšou súčasťou zariadení sú batérie a na ich výdrž vplývajú mnohé faktory. Možno sa ti pomaly aj zdá, že z mobilu máš pevnú linku, lebo sa musí stále nabíjať. Chyba však nemusí byť v batérii, ale aj v aplikáciách, ktoré na svoje fungovanie potrebujú veľa energie.

Vonkajšie faktory, ktoré ovplyvňujú stav batérie

Na výdrž môžu vplývať aj ďalšie faktory ako je vek, ale aj používanie zariadenia v extrémnych teplotách. Ako upozorňuje Cnet, pre batérie nesvedčia extrémne teploty. Pri nízkych teplotách sa rýchlejšie vybíja, pretože chemická reakcia v batériách nefunguje dobre a generuje oveľa menej energie než normálne. Ak chceš predĺžiť výdrž a životnosť batérie, telefón by si mal mať blízko pri tele, prípadne ho vypni pokým sa budeš nachádzať v prostredí s nízkymi teplotami.

Vysoké teploty majú tiež negatívny vplyv na batériu, nielen na jeho výdrž, ale celkovo životnosť. Degradujú batériu a môžu spôsobiť dokonca aj výbuch. Výrobcovia telefónov sa čiastočne snažili problémom predísť tým, že pri vysokých teplotách, keď sa zariadenie prehrieva, tak sa vypne. Avšak ak chceš predísť katastrofe, vyhni sa extrémnym vysokým teplotám, priamemu slnku, nechaj ho v chladnejšom prostredí a môžeš ho vybrať aj puzdra.

Optimalizuj si nabíjanie

Na batériu môže mať vplyv aj neoriginálna nabíjačka a tiež zlé nabíjanie. Krajné hodnoty nielen počasia, ale aj nabíjania, či vybitia negatívne pôsobia na batériu. Optimálna hodnota nabitia by mala byť 80 % batérie. Väčšina smartfónov už disponuje s funkciou optimalizácie nabíjania. Tiež veľmi negatívne vplýva, ak zariadenie nechávaš úplne vybiť. Optimálne je nabíjať pri 20 % batérie.

Nielen hry zaťažujú batériu
Skontroluj si aplikácie

Ako uvádza portál The Verge, ďalším spôsobom, ako predĺžiť životnosť batérie by si mal identifikovať aplikácie, ktoré spotrebujú najviac energie. Vďaka tomu budeš vedieť prípadne optimalizovať ich nastavenia tak, aby brali menej energie, môžeš znížiť dobu ich používania, alebo úplne odinštalovať. Nielen hry sú náročné na fungovanie, ale aj bežné aplikácie môžu byť žrútmi batérie.

Kontrola aplikácií na iOS

Ak chceš zistiť zdravie batérie a skontrolovať aplikácie, ktoré potrebujú najviac energie, otvor Nastavenia a prejdi do Batéria. Nižšie uvidíš prehľad, ako sa výdrž batérie znížila od posledného nabitia. Ak sa posunieš nižšie, uvidíš aplikácie, ktoré spotrebovali najviac energie. Predvolená zobrazovaná karta ukazuje posledných 24 hodín, avšak sa vieš prepnúť aj na 10 dňový prehľad.

Karta Zobraziť aktivitu v hornej časti zoznamu aplikácií poskytuje informácie o tom, ako dlho bola každá aplikácia aktívna, namiesto percenta spotreby batérie. Čas sa rozdelí na dobu, keď sa aplikácia používala na obrazovke a na čas keď bola len na pozadí.

Znížiť energiu jednotlivých aplikácií môžeš napríklad tým, že prejdeš do Nastavenia a môžeš vypnúť možnosť Obnovenie aplikácie na pozadí. Na kapacitu batérie má vplyv aj GPS. Skontroluj a zmeň nastavenia jednotlivých aplikácií, aby aplikácia pristupovala k GPS len počas používania. Samozrejme nastavenia závisia od jednotlivých aplikácií.

Kontrola aplikácii na Androide

Na zariadení s operačným systémom Android otvor Nastavenia, vyber Batéria a prejdi do Využitie batérie. Na ďalšej obrazovke uvidíš, ako rýchlo klesala batéria od posledného pripojenia na nabíjačku spolu s aplikáciami, ktoré brali najviac energiu. Pod každou aplikáciou sa nachádza štatistika o celkovej dobe, počas ktorej bola aplikácia aktívna od posledného nabitia, ako aj čas aktivity na pozadí. Klepnutím na aplikáciu získaš ďalšie možnosti. Aplikáciu môžeš nastaviť ako Obmedzenú – kedy sa zníži jej činnosť na pozadí, Optimalizovanú – systém rozhoduje o využití na pozadí podľa stavu batérie a frekvencie používania, alebo Neobmedzenú. Väčšina aplikácii by mala byť nastavená ako Optimalizovaná, pokiaľ nemusia byť stále aktívne aj na pozadí.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú