V tomto článku boli použité materiály TASR.

Najnovšia správa spoločnosti Acronis odhalila veľmi znepokojivé trendy v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Organizácie čelia bezprecedentnému nárastu e-mailových útokov a ransomvéru, pričom umelá inteligencia (AI) zohráva čoraz významnejšiu úlohu v útokoch, ale aj v obrane.

Ransomvér zostáva závažnou hrozbou, najmä pre malé a stredné podniky v kritických sektoroch. V prvom štvrťroku tohto roka sa počet ransomvérových incidentov zvýšil o 32 % v porovnaní s koncom minulého roka. Celkovo bolo nahlásených 1048 ransomvérových incidentov, čo predstavuje 23% nárast oproti minulému roku. Desať nových ransomvérových skupín identifikovaných začiatkom roka je zodpovedných za 84 globálnych kybernetických útokov.

E-mailové útoky zaznamenali dramatický medziročný nárast o šialených 293 %. Organizácie bojujú so zvýšeným objemom e-mailovej komunikácie, pričom každá štvrtá prijatá správa je klasifikovaná ako spam. Znepokojujúce je, že 1,5 % všetkých e-mailov obsahuje škodlivý softvér alebo phishingové odkazy.

„Organizácie zaznamenali prudký nárast e-mailovej komunikácie, pričom počet e-mailov na organizáciu sa zvýšil o 25 %. Z celkového počtu prijatých e-mailov bolo 27,6 % spamov a 1,5 % obsahovalo škodlivý softvér alebo phishingové odkazy,“ uviedla spoločnosť.

Poskytovatelia riadených služieb (MSP) čelia rôznym typom útokov. Medzi najúčinnejšie metódy prekonania ich kybernetickej obrany patria phishing, sociálne inžinierstvo, zneužívanie zraniteľností a útoky na dodávateľský reťazec.

AI sa čoraz častejšie využíva pri útokoch sociálneho inžinierstva a automatizácii. Medzi bežné AI-generované útoky patria škodlivé e-maily, podvody typu BEC, vydieranie, deepfake a tvorba škodlivých skriptov. Správa však zdôrazňuje dvojakú úlohu AI.

 „AI môže útočníkom pomáhať v každej fáze kybernetického útoku, ale môže sa používať aj ako obranný mechanizmus, pretože umožňuje priebežné odhaľovanie útokov a hlási ich bezpečnostným expertom, ktorí môžu reagovať vhodnými opatreniami na zabezpečenie kontinuity podnikania,“ vysvetlila spoločnosť

Tieto zistenia podčiarkujú naliehavú potrebu posilnenia kybernetickej bezpečnosti vo všetkých sektoroch, s osobitným dôrazom na využitie AI ako nástroja na ochranu proti čoraz sofistikovanejším kybernetickým hrozbám.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú