Herný trh s tímovými strieľačkami sa postupne plní. Už dlho tu máme Overwatch, ktorý bol zároveň priekopníkom farebných PvP multiplayeroviek, nasledoval Valorant a prednedávnom prišiel aj dlho očakávaný xDefiant od Ubisoftu. Postupne sa nám odkrýva aj tímovka z komiksového univerza Marvel Rivals a práve teraz sme mali možnosť zahrať si betu novinky Concord od Firewalk Studios.

Tradičné postavy

Už v prvom traileri na Concord sme videli, ako by to vyzeralo, keby niekto vzal postavy zo Strážcov Galaxie a vložil ich do Overwatchu. Ide o klasickú 5v5 strieľačku s rôznymi postavami, pričom každá z nich má rozličné schopnosti, ktoré používa na získanie výhody nad súpermi. Nájdeme tu klasické roly postáv, teda tank, útok, healer a support, ktoré umožnia každému hráčovi vybrať štýl, ktorý mu najviac sedí.

Concord Beta / Fontech

Postáv je zatiaľ 16 a sú dostatočne diverzné čo sa týka schopností, ale aj veľkosti. Nájdeš tu väčších tankov, ktorí sú pomalí a je jednoduchšie ich trafiť, no kompenzujú to vyšším životom a silnejšími schopnosťami, ako napríklad energetický štít postavy Emari, ktorý ochráni okolitých spolubojovníkov, či skákajúci a vybuchujúci kontajner plný smetí, zozbieraných robotom 1-Off.

Ťažkotonážnikom kontrastujú rýchle postavy ako klasický vojak Teo s jeho spoľahlivou útočnou puškou, explozívnym granátom a dymovnicou. Menšie množstvo životov si vynahradzuje vyššou rýchlosťou a dvojitým skokom, ktorý sťaží mierenie nepriateľov pri prestrelke.

Na automatické dopĺňanie životov zabudni, jediným spôsobom, ako sa vyliečiť je zobrať power up alebo sa spoľahnúť na liečiaceho spolubojovníka.

Concord Beta / Fontech

Viacero herných režimov

Celková hrateľnosť je trochu pomalšia, ako by bolo potrebné, no veľmi rýchlo si zvykneš. Aj rýchle postavy síce pôsobia trochu ťažkopádne, ale hra takto aspoň dávať šancu nováčikom, ktorých by rýchle tempo a vyšší skill skúsených hráčov mohli odradiť. Prestrelky sú však plynulé, schopnosti postáv, spolu s ich aktiváciou sú po chvíľke prirodzené a registrácia zásahov do nepriateľa funguje výborne.

V bete sú zatiaľ dostupné tri herné režimy. Prvým dostupným je Brawl, ktorý funguje ako team deathmatch, kde má tvoj tím za cieľ získať 30 zabití. Bohužiaľ je to trochu málo, tieto hry zaberú zhruba päť minút a dĺžkou tak pripomínajú menší mobilný titul Star Wars Hunters.

Podobný čas si treba vyhradiť aj na režim Takeover, v ktorom je úlohou tímu zaistiť aspoň dve z troch oblastí, ktoré vám následne zarábajú víťazné body.

Concord Beta / Fontech

V oboch režimoch sa po smrti vrátiš do hry s možnosťou zmeny postavy podľa aktuálnej potreby tímu. Posledným režimom je Rivalry, ktorý odstraňuje respawn a je potrebné buď vyhladiť nepriateľský tím, alebo obsadiť územie v strede mapy. Tento režim je zatiaľ to najlepšie čo beta ponúkla, pretože je potrebné vybrať správne postavy tak, aby mal tvoj tím šancu na výhru.

Mapy sú pomerne malé, no výborne navrhnuté s rôznymi úzkymi uličkami a zákutiami, ale aj veľkými oblasťami, ktoré sú niekedy dvojposchodové, čo sa pre takýto typ strieľačky náramne hodí. V bete sa zatiaľ točia štyri mapy a v budúcnosti môžeme určite čakať ďalšie prídavky.

V menu nájdeš na začiatku iba možnosť hrania jedného režimu a prehliadania postáv, pričom ostatné možnosti sa odomykajú podľa tvojho levelu.

Concord Beta / Fontech

Tvoj profil bude levelovať pomocou skúsenostných bodov získaných za zabitia nepriateľov alebo plnenie cieľov misií, napríklad v podobe rôznych úloh ako získanie 50 zabití, či prebehnutie určitého počtu kilometrov.

Vyšší level profilu ti odomkne nové módy a možnosti, napríklad si budeš môcť zostaviť vlastný tím Freerunnerov, teda postáv, ktoré budú pre teba dostupné v hre. Okrem celkového profilu leveluješ aj postavy.

Každá postava získava skúsenosti keď za ňu hráš a následne sa jej odomykajú nové kozmetické doplnky, ktoré budú v plnej verzii tvoriť gro mikrotransakcií. Autorov treba pochváliť za odladenie, keďže počas hrania bety sa nestalo, že by padli servery a framerate bol stabilný počas každej hry.

Concord Beta / Fontech

Záverečné hodnotenie

Celkový dojem je výborný, zábavná hrateľnosť a veľká variabilita postáv dávajú titulu solídny základ, ktorý sa pravidelnými updatmi bude rozširovať. Je len škoda, že tvorcovia nepridali žiadny veľký X-Faktor, ktorý by hru dostatočne odlíšil od konkurencie, najmä keď je tento žáner na vzostupe.

Obsahu je pre betu tak akurát dosť, obavy však prichádzajú, keď vezmeme do úvahy dátum vydania, ktorý je stanovený na 23. augusta, takže zhruba o mesiac. Zároveň nejde o free-to-play titul a cenovka je stanovená na 40 eur, takže bude záležať iba na autoroch, aký obsah budú postupne pridávať, aby udržali hráčov pri svojej hre.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú