Nadšenci vedy a techniky so zadržaným dychom už azda celé desaťročia sledujú vývoj jadrovej fúzie, ktorá je opakom klasického štiepenia a má priniesť novú formu jadrovej energetiky, ktorá je ešte bezpečnejšia, čistejšia a potenciálne ťažšie vyčerpateľná. Jedným z najväčších projektov v tejto oblasti sa stal reaktor ITER, ktorého výstavba prebieha vo Francúzsku a podieľajú sa na nej desiatky rôznych krajín.

Ako ale upozorňuje Interesting Engineering, tento projekt bol odložený o ďalšie tri roky a jeho dosiahnutie požadovaných magnetických kapacít sa má momentálne odohrať až v roku 2036. Samotná fúzia deutéria a trícia (izotopov vodíka, ktoré fungujú ako palivo) má byť následne dosiahnutá až v roku 2039. Celkovo sa tak projekt omešká už o 15 rokov, pričom do konca je ešte ďaleko a nie je vylúčené, že sa dočkáme aj ďalších nepríjemných odkladov.

Je stále vzdialená 30 rokov?

Skeptici a kritici dlho používajú frázu „fúzia je vždy vzdialená 30 rokov“, čím poukazujú na to, že aj keď fantastické správy sľubujú jej príchod o pár desaťročí, deje sa tak už celé desaťročia. Ako ďaleko je vzdialená dnes? Ak za skutočný príchod fúzie považujeme až jej komerčnú prevádzku, ktorá bude ekonomicky únosná, pravdepodobne je naďalej vzdialená dobrých 30 rokov.

ITER

Spustenie projektu ITER je momentálne vzdialené 15 rokov, pričom začatie fúzie v tomto tokamaku ani zďaleka ešte neznamená príchod fúzie. Napriek svojej veľkosti bude mať ITER kvôli chladeniu a ďalším systémom príliš veľké straty a viac energie spotrebuje, než vyrobí.

ITER navyše s najväčšou pravdepodobnosťou nebude posledným testovacím reaktorom a neprídu po ňom fúzne reaktory pre ostrú prevádzku, ale ďalšie testovacie zariadenia ako je napríklad DEMO. Tento ešte väčší reaktor má vyžadovať len o približne polovicu vyššiu termálnu energiu na štart fúzie, avšak dosiahne až štvornásobný výkon a mal by sa tak dostať do kladných čísiel.

Alternatívou sú lasery

Alternatívou k jadrovej fúzii pomocou tokamakov sú reaktory využívajúce lasery. Tie vo väčšine prípadov vedci používajú na bombardovanie palivovej pelety, čím vzniká fúzia. Spoločnosť Xcimer nedávno získala od vlády USA vyše 100 miliónov amerických dolárov na vývoj pokročilého laserového systému na fúznu energiu. Aj v tomto smere navyše vedci dosiahli niekoľko zásadných míľnikov.

Štart tohto energetického monštra je ale odhadovaný až na rok 2051, čo už je možné považovať za príchod fúzie vďaka kladným číslam a prekonaniu strát. To samozrejme len za predpokladu, že budú výsledky testov ITERu pozitívne a nenarazí táto metóda na ďalšie problémy, čo je pri experimentálnom zariadení viac než pravdepodobné.

Ak pripočítame pár rokov očakávaného meškania, skutočne sa opäť dostávame na číslo 30, i keď tentoraz s konkrétnymi projektami, ktoré skôr či neskôr uspejú. Aj keď je dnes fúzia skutočne vzdialená 30 rokov, zrejme to tak neostane navždy a ľudstvo sa čoskoro dočká novej formy jadrovej energetiky.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú