Nová štúdia uverejnená v žurnále Nature Geoscience jednoznačne ukazuje, že súčasné modely používané Medzivládnym panelom OSN pre zmenu klímy (IPCC) podceňujú stratu ľadu v Antarktíde. Na tému upozornila agentúra AFP.

Výskum ukazuje, že neustále rastúce teploty oceánov spôsobujú rýchlejšie topenie antarktických ľadových štítov, než sa predpokladalo. To predstavuje značnú hrozbu pre globálne hladiny morí a komunity na pobreží.

Pixabay

Keď sa oceán otepľuje, teplejšia voda preniká pod ľad a urýchľuje jeho topenie. Najhoršie na tom je, že aj malý nárast teploty môže mať veľký vplyv na topenie ľadovcov. Hlavný autor štúdie Alexander Bradley z British Antarctic Survey dokonca varuje, že každý zlomok stupňa globálneho otepľovania nás približuje k bodu, kedy topenie ľadovcov sa stane nezvratným a nezastaviteľným.

Najväčší prispievateľ k zvyšovaniu hladiny mora v Antarktíde je ľadovec Pine Island, ktorý je obzvlášť ohrozený pretože umožňuje väčšiemu množstvu morskej vody preniknúť pod ľad. Bradley zdôrazňuje kritickú dôležitosť okamžitých klimatických opatrení na zabránenie dosiahnutia „bodu zlomu“ a zmiernenie rizika pre pobrežné oblasti na celom svete.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú