Vedci najnovšie upozorňujú, že naše pokusy o geoinžinierstvo, respektíve ochladzovanie planéty pomocou geoinžinierstva by nemuseli dopadnúť práve najlepšie. Skupina odborníkov v štúdii publikovanej v žurnále Nature Climate totiž ukázala, že zatiaľ čo by sa nám mohlo podariť ochladiť planétu na jednom mieste, niekde na druhej strane planéty by mohli vzniknúť vlny horúčav. Na tému upozornil portál Futurism.

Môže to skončiť katastrofou

Klimatické zmeny, vrátane stále sa zhoršujúceho globálneho otepľovania, majú zásadný a väčšinou nepriaznivý vplyv na ekosystémy mnohých krajín. Najlepším riešením je zníženie samotných klimatických zmien zastavením produkcie veľkého množstva škodlivých emisií. Odborníci ale varujú, že ohrozené krajiny budú skôr či neskôr nútené uchýliť sa k oveľa drastickejším riešeniam.

Tieto riešenia zahŕňajú geoinžinierstvo, s ktorým má ľudstvo len obmedzené skúsenosti. Stále viac sa ale ukazuje, že prináša obrovské riziká. V niektorých prípadoch spôsobuje priam katastrofálne následky v rôznych nepredvídateľných formách. Existuje mnoho príkladov, no odborníci upozorňujú na jeden konkrétny – úmyselné vypúšťanie rôznych látok do atmosféry s cieľom ovplyvniť počasie alebo klímu.

Dnešné technológie nám umožňujú realizovať takéto scenáre, ale za akú cenu?

Jednou z najznámejších metód geoinžinierstva je tzv. „marine cloud brightening“, ktorej podstatou je rozprašovanie aerosóly do oblakov nad oceánom. Tieto aerosóly by mali oblakom pomôcť odrážať viac slnečného žiarenia späť do vesmíru a tým ochladzovať povrch Zeme.

Vedci z Washingtonskej univerzity nedávno plánovali vyskúšať túto techniku v Sanfranciskom zálive. Experiment však čelil veľkému odporu environmentálnych aktivistov a bol zastavený mestskými úradmi z dôvodu obáv o verejné zdravie.

Ako tiež odhaľuje zmieňovaná štúdia, či už metóda „marine cloud brightening“ alebo nejaká iná, geoinžinierstvo so sebou nesie obrovské riziká. Hoci aplikovanie týchto metód by mohlo aktuálne významne znížiť teploty, do roku 2050 by sa všetko mohlo obrátiť, čo by viedlo k zvýšeniu tepelného stresu na celom svete.

Midjourney

Dôvodom sú tzv. atmosférické „teleconnections“, čo sú v podstate akési prepojenia medzi jednotlivými klimatickými systémami v rôznych oblastiach sveta. Ochladzovanie v jednej oblasti teda môže viesť k negatívnym dôsledkom v inej oblasti, uvádza portál TheGuardian.

Uvedené vyplýva z klimatických modelov a simulácií rôznych podmienok medzi rokmi 2010 až 2050, pričom vedci sa zamerali na situácie, kedy boli metódy geoinžinierstva aplikované v oblasti Tichého oceánu a Aljašky. Jeden z výsledkov napríklad ukázal, že zníženie teploty v Kalifornii by v priebehu času viedlo k nárastu teploty v Európe.

Vedci preto zdôrazňujú naliehavú potrebu medzinárodných regulácií geoinžinierstva. Nedostatok dohľadu je alarmujúci, keďže geoinžinierske zásahy by mohli mať ďalekosiahle a potenciálne nebezpečné dôsledky, uzatvárajú odborníci.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú