Startup Flow Computing, ktorý vznikol ešte len v januári toho roka práve prišiel s ohromnými správami. Podľa tvrdení spoločnosti, ich patentovaná technológia s označením PPU čo je skratka od paralelnej procesorovej jednotky, dokáže 100-násobne zvýšiť rýchlosť akéhokoľvek CPU. Na tému upozornil portál DigitalTrends.

Ako píše portál TheVerge, PPU by potenciálne malo umožniť zvýšiť výkon aj smartfónov a hodiniek a zároveň predĺžiť výdrž batérií v týchto zariadeniach. Aktuálne však spoločnosť nič z týchto tvrdení nevie demonštrovať. Flow Computing totiž nevytvoril žiadny čip. Pre portál TheVerge spoločnosť dokonca uviedla, že žiadny čip ani stavať nemusí.

Dokážu nemožné?

Hoci na úplne nový startup, za ktorým stoja iba traja ľudia, ide o poriadne odvážne tvrdenia, Flow Computing je v skutočnosti spoločnosť odčlenená od Fínskeho technického výskumného centra VTT a už dnes disponuje finančnými prostriedkami vo výške 4 milióny eur.

Flow Computing

Čo sa týka samotnej výroby čipov, startup dúfa, že sa spojí so spoločnosťami ako Intel, AMD, Arm, Qualcomm a Nvidia, ako aj s ďalšími menšími spoločnosťami, aby „spoločne rozvíjali budúcu éru pokročilých CPU“.

Spoločnosť tiež uvádza, že „PPU je úplne nezávislá od návrhu inštrukčnej sady, takže môže byť použitá v akomkoľvek CISC alebo RISC procesore, pričom môže byť integrovaná do akejkoľvek súčasnej architektúry vytvorenej prostredníctvom ľubovoľnej procesnej geometrie.“

Treba ale tiež podotknúť, že Flow Computing zatiaľ tieto odvážne tvrdenia nedokázal potvrdiť na reálnych kremíkových čipoch, ale skôr hovorí o simuláciách a FPGA doskách (programovateľné hradlové polia). Ďalším dôležitým bodom je aj to, že PPU je podľa zakladateľov startupu len súbor patentových techník.

Pixabay

Ako píše portál XPU, zatiaľ čo niektoré spoločnosti, sľubovali, respektíve sľubujú magické zrýchlenie výpočtov (výpočtového výkonu), Flow sa špecificky zameriava na zrýchlenie „threaded CPU-base code“, čo znamená, že sa zaoberá optimalizáciou a zlepšovaním výkonu viacvláknového kódu. Inak povedané, optimalizujú kód bežiaci paralelne na viacerých procesorových jadrách, čím dosahujú lepšiu efektivitu a výkon aplikácií náročných na výpočty.

Na to aby spoločnosť presvedčila technologických gigantov o uskutočniteľnosti jej technológie bude musieť ukázať reálne príklady. Či teda skutočne pôjde o prelomovú technológie zrejme ukáže až čas.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú