V správe boli použité aj materiály SITA.

Vedci našli miesto na Zemi, kde dopadá najviac slnečného svetla. Ako uvádza štúdia uverejnená v časopise Bulletin Americkej meteorologickej spoločnosti, spomenuté miesto sa nachádza neďaleko západného pobrežia Južnej Ameriky, v nadmorskej výške viac ako štyritisíc metrov na náhornej plošine Altiplano v púšti Atacama.

Podľa výskumníkov dopadá na tomto mieste 2 177 wattov na meter štvorcový, čo je takmer dvojnásobok priemeru na Zemi. „Toto je žiarenie, ktoré môžete dostať v lete, keď ste na Venuši,“ povedal autor štúdie Raúl Cordero z univerzity v holandskom Groningene, a dodal, že Venuša je približne o 28 % bližšie k Slnku ako Zem.

Autor štúdie vysvetlil, že príčinou supersilného žiarenia sú oblaky, ktoré sú nad oblasťou tenké a rozbité a sústreďujú slnečné žiarenie na povrch. Ako podotkol, normálne mraky blokujú slnečné svetlo alebo odrážajú žiarenie späť do vesmíru.

Táto oblasť v blízkosti obratníka Kozorožca je charakteristická vysokou nadmorskou výškou, prevládajúcimi bezoblačnými podmienkami a relatívne nízkymi koncentráciami ozónu, aerosólov a zrážateľnej vody,“ uvádza štúdia. Podobný výskum je nevyhnutný, pretože nám pomáha identifikovať najlepšie miesta na inštaláciu veľkokapacitných fotovoltických elektrární.

Ľudstvo začne vyrábať elektrinu energiou z vesmíru

Ľudstvo sa už čoskoro dočká úplne novej formy výroby elektrickej energie, ktorej zásoba bude prakticky neobmedzená a príde priamo z vesmíru. Japonsko sa chystá prekvapivo skoro demonštrovať technológiu na výrobu energie na obežnej dráhe a jej následné posielanie na povrch Zeme. Viac o tejto technológii si môžeš prečítať v samostatnom článku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú