Slovenská spoločnosť Sygic prináša pre svoju GPS navigáciu funkciu, ktorá má potenciál zachraňovať životy. Systém totiž teraz upozorní vodičov na vytvorenie záchranárskej uličky, ktorá je nutná pri prejazde záchranárskych vozidiel.

Vodiči ju nedodržiavajú

V tlačovej správe Sygic vysvetľuje, že je vytvorenie takejto uličky v mnohých krajinách EÚ zákonnou požiadavkou a napriek tomu ju množstvo vodičov nedodržiava. Nová funkcia GPS navigácie od Sygicu upozorní vodičov na vytvorenie takejto uličky a zároveň vysvetlí, ako sa v danej situácii správať, čím má zabezpečiť plynulosť premávky a zároveň zvýšiť bezpečnosť.

„Zistili sme, že väčšina šoférov pravidlo záchranárskej uličky neovláda. Aby malo upozornenie svoj význam, pridať vysvetľujúcu informáciu sme považovali za kľúčové,“ vysvetlil Lukáš Dermek, produktový šéf Sygic GPS navigácie.

Funkcia je však dostupná len v rámci platenej licencie Premium+ a automaticky sa aktivuje pri spomalení vozidiel na určitú rýchlosť.

Zobraziť celú galériu (1)
Sygic/Pixabay/Úprava redakcie

Povinnosť záchranárskej uličky platí nielen na Slovensku, ale tiež v Rakúsku, Belgicku, Chorvátsku, Česku, Nemecku, Maďarsku, Luxembursku, Poľsku, Slovinsku a vo Švajčiarsku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú