Pokles veľkoobchodných cien plynu v Európe vyvolal špekulácie o konci energetickej krízy na kontinente. Účty spotrebiteľov za elektrinu a plyn však zostávajú vysoké, čo podporuje infláciu. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou na burze TTF v Amsterdame klesla od začiatku tohto roka o 18 %, pretože nezvyčajne teplé zimné počasie znižuje dopyt a podporuje hromadenie zásob. Plyn zlacnel o viac ako 80 % od augusta 2022, keď jeho cenu vyhnali nahor obavy z nedostatku komodity počas zimy po obmedzení dodávok z Ruska.

Konflikt na Ukrajine podčiarkol veľkú závislosť Európy od ruského plynu. To prinútilo kontinent hľadať alternatívne zdroje a opatreniami na zlepšenie efektívnosti. Tento prístup spolu s miernymi zimnými teplotami umožnil európskym štátom vytvoriť si zásoby.

Zásoby plynu v Európe sa pohybujú na úrovni približne 82 % kapacity skladovacích zariadení, oproti 50 % pred rokom a sú tiež „výrazne nad“ sezónnou normou 70 %, uviedol analytik spoločnosti Mirabaud John Plassard.

Cena plynu na burze v Amsterdame klesla tento týždeň na 16-mesačné minimum, ale stále bola viac ako dvojnásobne vyššia ako pred pandémiou ochorenia COVID-19, ktorá Európu zasiahla v marci 2020. A hoci ceny plynu v Európe klesajú, doteraz sa to nepremietlo do nižších účtov pre podniky a jednotlivcov.

Nórsko sa stalo hlavným dodávateľom plynu pre kontinent. Anders Opedal, riaditeľ nórskeho energetického gigantu Equinor upozornil, že vysoké účty za elektrinu a plyn sa udržia, pričom poukázal na obrovské náklady na investície do prechodu na čistejšiu energiu.

Unsplash/Mykola Makhlai/TASR/Milan Kapusta

Podobne sa vyjadril aj analytik spoločnosti Oanda Edward Moya. „Účty za energiu sa nevrátia na úroveň pred pandémiou, pretože energetické spoločnosti čelia prudkým výdavkom pri prechode z fosílnych palív na alternatívne zdroje energie,“ povedal pre agentúru AFP. „Môže trvať roky, kým sa ceny dostanú na úroveň, s ktorou budú európski spotrebitelia spokojnejší,“ dodal.

Poskytovatelia energie v Európe čelia totiž aj zvýšeným nákladom na dopravu, rastúcim daniam a nedostatku pracovných síl.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú