Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

NASA pripravuje skutočne nevídané projekty, ktoré budú pri kolonizácii Mesiaca kľúčové. Svet začína vidieť, o ako veľmi komplikovanú kampaň pôjde a to vďaka schvaľovaniu projektov, bez ktorých nebude možné založiť na Mesiaci skutočnú základňu. Ako píše Interesting Engineering, jedným z nich je aj kyslíkové potrubie.

Kyslík pre ľudí a rakety

Projekt kyslíkového potrubia je jedným zo 14 rôznych štúdií, ktoré dostali od NASA grant vo výške 175 000 amerických dolárov pre dodatočný výskum a vývoj. Toto potrubie je známy pod skratkou LSPOP, celým názvom Kyslíkové potrubie lunárneho južného pólu, vysvetľuje agentúra v tlačovej správe a dodáva, že má zásobovať nielen ľudí a ich obydlia, ale tiež rakety, ktoré v motoroch používajú kyslík ako činidlo.

Južný pól Mesiaca nie je stredobodom pozornosti len pre Spojené štáty a program Artemis, na ktorom sa podieľa aj Európska vesmírna agentúra (ESA), ale tiež Čínu a Rusko. Obe tieto krajiny takisto plánujú dostať na Mesiac svojich astronautov a založiť na jeho povrchu astronautov, avšak, ako vysvetľuje ruský žurnalista Anatoly Zak, kvôli vypínaniu ropných fabrík v dôsledku sankcií môže mať práve Rusko s vesmírnym programom vážne problémy.

Na južnom póle Mesiaca sa nachádza veľké množstvo ľadu a ďalších surovín, ktoré sa stanú pri dobývaní prirodzenej družice Zeme kľúčové. Čím viac lokálne dostupných zdrojov dokážeme využiť, tým efektívnejší bude celý program a tým menej zásobovacích lodí musí premávať medzi Zemou a Lunou.

Má väčšinu potrebného

Ľudstvo sa zatiaľ žiadne iné vesmírne teleso kolonizovať nepokúsilo a práve Mesiac je ideálnym začiatkom. Je pomerne blízko a má väčšinu potrebných surovín, či už sa jedná o kyslík, vodu alebo rôzne kovy, ktoré sú potrebnú pre lokálnu výrobu komponentov.

Efektívnejší spôsob

Peter Curreri, autor tohto projektu, tvrdí, že kyslíkové potrubie je oveľa efektívnejšie a rieši zásadný problém, ktorý predstavovali doterajšie riešenia. Tie mali prepravovať kyslík v rôznych nádobách, čo je náročné nielen energeticky, ale tiež logisticky. Takýto systém navyše otvára rôzne možnosti zlyhania, čo nie je ani zďaleka bezpečné na tak vzdialenom mieste bez atmosféry a priamej pomoci.

Potrubie má byť vybudované pomocou robotov a materiálov, ktoré budú vyťažené primárne priamo na Mesiace z regolitu. Zároveň má byť roboticky opraviteľné a dokázať prepraviť 2 kg kyslíka za hodinu. To je v súlade s potrebami NASA, ktorá očakáva spotrebu približne 10 000 kg kyslíka ročne.

Potrubie má zároveň dosiahnuť minimálnu energetickú spotrebu a vysokú spoľahlivosť, so schopnosťou prežiť vyše 10 rokov. Presná dĺžka a umiestnenie tohto potrubia známe nie sú, avšak počíta sa s niekoľkými kilometrami.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú