Astronómom sa prostredníctvom 8,1-metrového teleskopu Gemini prevádzkovaného organizáciou NOIRLab podarilo vytvoriť doposiaľ najostrejšiu snímku najhmotnejšej známej hviezdy vo vesmíre. Na tému v tlačovej správe upozornil portá Phys.

Snímka by mohla pomôcť pochopiť, ako vznikajú vôbec tie najhmotnejšie hviezdy vo vesmíre (hviezdy s minimálne 100-násobkom hmotnosti Slnka). Vzhľadom na to, že tieto hviezdy sa nachádzajú prevažne uprostred husto osídlených hviezdokôp, je nesmierne ťažké ich pozorovať, a teda aj porozumieť im. Navyše, žijú len relatívne krátku dobu – niekoľko miliónov rokov.

Porovnanie novej snímy so snímkou vytvorenou Hubblovým teleskopom. Iternational Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURAAcknowledgmen et al

Zatiaľ čo predchádzajúce pozorovanie najmasívnejšej známej hviezdy vo vesmíre s označením R136a1 naznačovali, že hviezda má hmotnosť 250 až 320-násobku hmotnosti Slnka, tie nové ukázali, že hviezda je o niečo menšia.

Má totiž „len“ 170 až 230-násobok hmotnosti Slnka. Aj napriek tomu je však hviezda stále považovaná za najhmotnejšiu známu hviezdu.

Výsledok má tiež dopad na pôvod ťažkých prvkov vo vesmíre (rozumej prvkov ťažších ako hélium). Tieto prvky totiž vznikajú najmä pri kataklizmatických udalostiach známych ako supernovy s párovou nestabilitou (smrť hviezdy s hmotnosťou väčšou ako 150-násobku hmotnosti Slnka).

Keďže v skutočnosti je R136a1 menej hmotná ako sa predkladalo, môžeme očakávať, že aj ďalšie masívne hviezdy sú menej hmotné, než si myslíme. Z uvedeného vyplýva, že supernovy s párovou nestabilitou sú oveľa vzácnejšie, ako sme predpokladali.

Vedcom sa podarilo vytvoriť snímkou pomocou techniky známej ako speckle imaging. Predstavuje spôsob vytvárania astronomických snímok s vysokým rozlíšením prostredníctvom vysokého počtu snímok s krátkou expozíciou, čo umožňuje odfiltrovať rozmazanie, ktoré je spôsobené zemskou atmosférou.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú