Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Adam Frank, profesor astrofyziky z Rochesterskej univerzity, si myslí, že potenciálne pokročilé civilizácie môžu meniť samotné zákony fyziky, informuje Futurism. Teória tohto vedca, za ktorým stoji dokonca aj NASA, sa zbavuje technologických limitov pre budúce civilizácie a otvára úplne nové možnosti niekoľkým oblastiam výskumu.

Za hranice vedy

Frank vo svojej eseji pre Big Think opisuje teoretickú civilizáciu s extrémne pokročilou úrovňou vedeckého a technologického poznania, pričom jej existencia nie je nutne spätá s budúcnosťou. Jeho teóriu je totiž možné čiastočne aplikovať aj v hľadaní mimozemským civilizácií a môže vysvetliť, prečo sme doteraz žiadnu nenašli.

V prípade takéhoto hľadania je podľa neho nutné, aby si vedci ujasnili, čo presne hľadajú. Spomína program dotovaný z NASA, v rámci ktorého s kolegami kategorizovali atmosférické podpisy, teda stopy po biologickom živote alebo technologickej aktivite a dodáva, že ho najviac desí jedna jednoduchá otázka: „Ako ďaleko sa môže civilizácia postupne dostať?“

J. Wang, S. Bose/CfA

Odvoláva sa aj na známu Kardaševovu škálu, ktorá rozdeľuje civilizácie na tri typy podľa spotreby energie. Civilizácia tretieho typu podľa nej využíva energiu celej svojej galaxie, avšak Adam Frank je presvedčený o tom, že je možno posunúť túto myšlienku ešte ďalej, do väčšieho extrému, píše ORDONews.

Civilizácie typu IV a V

Frank sa vo svojej úvahe pýta na potenciálnu existenciu civilizácií typu IV a V a existenciu limitov, ktoré stanovujú maximálny pokrok civilizácie. Je podľa neho všeobecne známe, že fyzikálne zákony meniť nemôžme. To ale nemusí platiť pre civilizáciu tak pokročilú, že dnes známe zákony sú v skutočnosti výsledkom manipulácie s nimi.

Ako príklad uvádza temnú alebo tmavú hmotu, ktorá podľa vedcov tvorí väčšinu hmoty vo vesmíre a používajú ju pre vysvetlenie síl, ktoré zdanlivo nemôžu mať žiadny iný zdroj. Astrofyzik Caleb Scharf v tomto prípade tvrdí, že pokročilá civilizácia sa môže v záujme zachovania svojej bezpečnosti takmer úplne odstrihnúť od zvyšku vesmíru práve tým, že akýmsi spôsobom „nahrá“ svoju existenciu do sveta temnej hmoty, ktorá zdanlivo neinteraguje so svetlom či s gravitáciou.

liuzishan/freepik

Takáto civilizácia môže byť podľa Scharfa zároveň dôvodom pre zrýchľujúcu sa expanziu vesmíru, aj keď podľa najnovších poznatkov niektorých vedcov toto rozpínanie čoskoro skončí.

Veľký krach

V nedávnej štúdii vedci simulovali vývoj vesmíru, pričom temnú hmotu v takejto kozmickej evolúcii nepovažovali za konštantu. Jedná sa podľa nich o čosi, čo môže časom zmiznúť a skončí tak aj zrýchľujúca sa expanzia vesmíru. Nasledovať má opačný chod a vesmír sa zrúti sám do seba.

Čistá špekulácia

Frank následne polemizuje o možnosti, že evolúcia stanovuje, ktoré fyzikálne zákony môžu organizmy vnímať. Hyper-pokročilá civilizácia podľa neho môže samú seba od kozmu oddeliť a zmiešať fyzikálne zákony tak, ako sa jej páči.

„Akýkoľvek pokus o myslenie v tejto rovine je čistou špekuláciou,“ dodáva Adam Frank a tvrdí, že aj takéto myslenie je dôležité nielen kvôli zábavnosti, ale tiež pre svoje implikácie pre vedu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú