Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Po kauze Panama Papers z roku 2016 aktuálne vo svete vypukla podobná, tentokrát označená ako Pandora Papers. Názov dostala s odkazom na únik takmer 12 miliónov dokumentov z panamských právnických firiem ako sú Alemán, Cordero, Galindo and Lee (Alcogal), Trident Trust a Asiaciti, menuje denník El Pais. Všetky sa pritom sústredili na pomoc pri zakladaní tzv. offshore spoločností a účtov v daňových rajoch.

Tie pomáhajú firmám a právnickým osobám „optimalizovať“ účtovníctvo tak, aby na daniach v EÚ, USA či Ázii zaplatili oveľa menej. Ide pritom o aktivity v šedej zóne legislatívy – niekedy možno označiteľné ako nemorálne, keďže o príjmy pripravia štáty, v ktorých firmy reálne podnikajú, nie vždy však aj priamo nelegálne. S rozmachom internetu a digitálneho bankovníctva ich možno kontrolovať len veľmi ťažko.

V prípade politikov to nie je v poriadku

Vyše 600 novinárov zo 117 krajín však teraz rozkrylo schému, v ktorej je aj 330 politikov z 90 krajín. Až 35 z nich tvoria súčasní alebo bývalí prezidenti či iní vysokopostavení politici, vrátane českého úradujúceho premiéra slovenského pôvodu Andreja Babiša.

A keďže sú politici platení z peňazí občanov a tieto príjmy sú vo väčšine krajín transparentné, akékoľvek spojenie s offshore firmami automaticky vytvára podozrenia, že na tieto účty tajne dostávali milióny za úplatky a korupciu.

Ako uvádza web Investigace.czBabiš mal cez svoje offshorové firmy presunúť (v prípade, že sa obvinenia potvrdia, skôr „preprať“) 400 miliónov českých korún, teda 15,8 milióna eur. Za tie si potom kúpil 16 nehnuteľností na francúzskej Riviére, vrátane zámku Bigaud.

„Zákazník chcel anonymne založiť firmy v diskrétnych daňových rajoch. Tým klientom bol Andrej Babiš, dnešný český premiér,“ uvádzajú dokumenty. „Žiadna normálna transakcia by tak nevyzerala,“ cituje Investigace.cz bývalého finančného vyšetrovateľa Kamila Koubu.

Treba ale pripomenúť, že Babiš mal právnikov o založenie firiem požiadať už v roku 2009, pričom do politiky vstúpil až o dva roky neskôr. Prvé peniaze tak boli skôr z koncernu Agrofert, než z korupcie vo vysokej politiky. Je však pravdepodobné, že Babiš firmy a ich účtovníctvo používal aj neskôr. Neoznámil ich tiež v daňovom priznaní, čo je porušenie zákona.

Na britských Panenských ostrovoch je dnes registrovaných 300-tisíc firiem, krajina má pritom len 30-tisíc obyvateľov. Štát tiež nežiada zverejňovať informácie o majiteľoch firiem či adrese, ako je to napr. v slovenskom Obchodnom registri.

Reportéri dokonca uvádzajú, že im tamojšia vláda zakázal vstup, keď zistila, že ide o novinárov s turistickými vízami. Česko čakajú 8. a 9. októbra parlamentné voľby, načasovanie kauzy teda Babišovi vôbec nevyhovuje a v reakcii odkázal, že „Ide o snahu ho očierniť“. Kauza je však celosvetová, v prípade premiéra u susedov tak ide skôr o náhodu.

Pravdepodobne aj Slováci

Rozsah uniknutých dokumentov Pandora Papers s celkovou veľkosťou 2,9 terabajtov prekonáva aj 11,5 miliónov a 2,6 terabajtov dát „originálnych“ Panama Papers. Denník N informuje, že v dokumentoch je aj 40 Slovákov a 48 firiem s väzbou na Slovensko. Podrobnosti budú známe v krátkom čase.

V originálnych Panama Papers bolo minimálne 115 Slovákov, našiel by si tam ale aj športovcov ako Lionel Messi.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú