Vesmírny odpad, ktorého je okolo našej planéty už naozaj požehnane, predstavuje veľké nebezpečenstvo pre satelity a družice, ktoré môže aj malá zrážka nenávratne poškodiť. „Imúnna“ však nie je ani Medzinárodná vesmírna stanica ISS, upozornil portál CNET.

Ako informovala Kanadská vesmírna agentúra (CSA), inšpekcia 18-metrového robotického ramena Canadarm2, ktoré pomáha pri údržbe a pripájaní modulov k vesmírnej stanici, odhalila škody po kolízii s kusom vesmírneho odpadu.

Odpad bol príliš malý, poškodenie je našťastie len kozmetické

Odpad bol podľa vedcov príliš malý na to, aby ho bolo možné sledovať a upraviť pozíciu ramena tak, aby ku zrážke nedošlo. Znamená to, musel byť menší než softbalová loptička.

Kolízia zanechala na ramene viditeľnú stopu v podobe diery, ktorá je však pomerne veľká a zreteľne viditeľná. Podľa slov CSA poškodenie našťastie neovplyvnilo funkčnosť ramena a ide len o kozmetické poškodenie, no údaje o škode sa stále zhromažďujú.

NEPREHLIADNI
Pátranie po živote na Marse naberá nové rozmery. Objavili sme pozostatky kritických organických zlúčenín

Tímy vedcov v dráhe ISS nepretržite sledujú až 23 000 objektov, u ktorých by mohlo dôjsť k zrážke so stanicou, a v septembri minulého roka museli dokonca učiniť vyhýbací manéver, aby sa vyhli kolízii s vesmírnym odpadom. Posádka, ktorá sa v tom čase nachádzala na palube stanice, sa v rámci preventívnych opatrení dočasne presťahovala do pripojeného modulu Sojuz.

Zobraziť celú galériu (1)
Robotické rameno Canadarm2 / Zdroj: NASA

Hrozba kolízie sa na IS berie veľmi vážne, pretože prioritou číslo jeden je stále bezpečnosť astronautov. S narastajúcim množstvom vesmírneho odpadu okolo našej planéty sa však nebezpečenstvo týchto zrážok bude len zväčšovať. Začiatkom roka sme boli taktiež svedkami zaujímavej diskusie o tom, či by v prípade zrážky dokázala zničiť ISS aj obyčajná chrumka.

Na scéne vesmírnych programov preto vzniklo už niekoľko misií, ktoré sa chcú zaoberať „odpratávaním“ tohto odpadu z našej obežnej dráhy. Len pred pár dňami sme ťa napríklad informovali o projekte spoločnosti Astroscale, ktorá chce začať vesmírny odpad odpratávať už v roku 2024.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú