Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Kontaktné šošovky sú pre mnohých ľudí s problémami so zrakom jednou z možností ako zahodiť okuliare a znova vidieť svet v celej svojej kráse bez „škúlenia“. Hoci je táto pomôcka na korekciu zraku dostupná už dlhší čas, vedci teraz prichádzajú s jej vylepšenou verziou, ktorá môže svojimi možnosťami časom naradiť terajšie riešenia, informuje Engadget. Nové kontaktné šošovky reagujú na pohyby očí a pomocou malých elektrických impulzov dokážu upraviť zrak podľa potrieb používateľa.

Nahradiť okuliare kontaktnými šošovkami nebýva vždy rýchle a jednoduché. Mnohí ľudia so zrakovou vadou si na ne zvykajú aj niekoľko dní či týždňov, aby sa vo výsledku vyhli viacerým obmedzeniam, ktoré so sebou klasické dioptrické okuliare prinášajú. Vo svete vedy však vznika nová alternatíva, ktorá môže časom priniesť na trh šošovky s vlastnosťami, o akých by sa nám pred časom ani nesnívalo.

Kontaktné šošovky ovládané pohybom oka

Výskumníci z univerzity v San Diegu totiž prišli s riešením, ktoré dokáže poskytnúť očiam človeka nevídané možnosti. Nová náhrada, ktorá je zatiaľ vo forme prototypu, dokáže zaostriť zrak na konkrétny predmet či vzdialený obraz. To všetko len pomocou pohybu oka, okolo ktorého sú generované nepatrné elektrické signály, no tie sú dostatočne silné na to, aby ich vedci využili pri testovaní svojho nového prototypu. Vedci svoj výskum detailne popísali aj v časopise Advanced Functional Materials.

Zobraziť celú galériu (5)
Vedci pri svojom výskume využili špeciálny film, ktorý sa prispôsobuje získaným elektrickým signálom a následne upravuje zaostrenie obrazu. Zdroj: Wiley

Nenechaj si ujsť
Najpokročilejšia robotická protéza je inšpirovaná od Luka Skywalkera. Majiteľovi vráti to najpodstatnejšie

Šošovka je vyrobená zo špeciálneho pružného polymérového filmu, ktorý dokáže reagovať napríklad na žmurknutie a simuluje chovanie ľudského oka. Okolo neho sú totiž generované elektrické signály, známe aj ako elektro-okulografické signály (EOG), a to aj počas spánku. Pri aplikácii elektrického impulzu sa štruktúra polymérového filmu zmení a ten sa rozťahuje alebo sťahuje, pričom sa mení jeho hrúbka. Tento proces je potom zodpovedný za zaostrenie na predmety pred šošovkou a mení ohnisko svetla, ktoré ňou prechádza.

Zobraziť celú galériu (5)
Šošovka novej generácie bude schopná pomocou pohybu oka zaostriť na konkrétny predmet a obraz. Využíva pritom elektrické signály oka. Zdroj: Wiley

Zatiaľ je však energia pre tento film získavaná z externého zdroja a prototyp momentálne funguje len vďaka špeciálnym pomôckam a komponentom, ktoré čaká ešte dlhá cesta miniaturizácie predtým, ako budú môcť byť nasadené priamo na oko človeka. Potrebné elektródy boli pri prvých testoch na ľuďoch aplikované na ich kožu a v okolí očí, informuje Gizmodo.

Zobraziť celú galériu (5)
Pomocou takejto šošovky bude poškodený zrak človeka upravovaný efektívnejšie. Zdroj: Pixabay

Tento výskum tak demonštruje to, čo môže ľuďom v budúcnosti výrazne pomôcť so zrakovými problémami.

Hoci sa teraz takáto šošovka javí ako futuristické sci-fi, postupom času môže byť vylepšená natoľko, že bude schopná bezpečne nahradiť aktuálne šošovky a svojmu používateľovi prinesie omnoho viac komfortu a ostrejší zrak. Nateraz však pred vedcami stojí ešte dlhá cesta vývoja.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú