Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Hlavným produktom kalifornskej spoločnosti Google je predovšetkým najznámejší internetový prehliadač. Ten je však len malou ihlou v kope sena, nakoľko spoločnosť vlastní hneď viacero služieb či softvérov, ale aj zariadení. Jedným zo zariadení je napríklad bezpečnostný/alarmový systém Nest, ktorý momentálne čelí zvláštnej situácii.

Nest Security System slúži predovšetkým ako pomocník v domácnosti. Na trh túto službu spoločnosť uviedla už v roku 2017 a po neskoršej aktualizácii pre Nest Guard malo dôjsť k pridaniu inteligentného reproduktora s podporou hlasovej služby Google Asistent. Čo je však viac než zvláštne je to, že používatelia nevedeli o mikrofóne, ktorý bol totiž súčasťou zariadenia.

Prečítajte si tiež!
Recenzia | Vyskúšali sme smart lampu s Wi-Fi a ovládaním cez smartfón, ktorou chce Xiaomi pochovať bežné svietidlá

Informácia o mikrofóne nebola súčasťou

Zariadenie Nest Guard, ktoré slúži napríklad ako alarm, senzor pohybu či detektor dymu totiž nemal v žiadnom z produktových materiálov uvedené, že súčasťou zariadenia je aj mikrofón. Na prvý pohľad vtipná situácia, no na druhej strane by sa to pri produktoch určených na bezpečnosť nemalo stávať a navyše sa viacerí domnievajú, že ide o zámer či zneužitie ochrany osobných údajov.

K situácii sa vyjadril aj hovorca samotnej spoločnosti, podľa ktorého nešlo o žiadne tajomstvo a mikrofón mal byť uvedený v technických špecifikáciách. Zároveň dodal, že došlo k veľkej chybe zo strany spoločnosti. Mikrofón však nikdy nebol zapnutý a aktivoval sa len v prípade, keď túto možnosť povolili daní používatelia.

Nakoľko Google už v roku 2010 čelil podobnému obvineniu zo zneužitia ochrany osobných údajov prostredníctvom Street View, táto situácia môže spoločnosti spôsobiť výrazné nepríjemnosti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú