V texte boli použité materiály TASR.

Taliansky minister dopravy a podpredseda vlády Matteo Salvini sa postavil proti plánovanému zákazu predaja benzínových a naftových motorov v Európskej únii, ktorý by mal vstúpiť do platnosti v roku 2035. Salvini vo svojom vyhlásení upozornil, že tento krok by mohol vážne poškodiť taliansky automobilový priemysel, ktorý je stále závislý na tradičných technológiách.

Podľa Salviniho zastavenie výroby spaľovacích motorov už teraz spôsobuje hospodárske škody v Európe, a to bez viditeľného zlepšenia životného prostredia. Pravicová strana Liga, ktorej Salvini predsedá, plánuje predložiť návrh, ktorý by taliansky parlament a vládu zaviazal podniknúť kroky proti tomuto zákazu v Bruseli. Podobné iniciatívy sa majú objaviť aj na úrovni európskych poslancov za Ligu.

Automobilový priemysel v Taliansku zamestnáva podľa združenia Anfia viac ako 270 000 ľudí a predstavuje vyše 5 % HDP krajiny. Napriek snahám o elektrifikáciu sektora zostáva predaj plne elektrických áut v Taliansku na nízkej úrovni – vlani klesol o 27 % a tvoril iba 3,7 % z celkového počtu nových registrácií.

Salviniho výzva na zrušenie zákazu spaľovacích motorov vychádza z obáv o budúcnosť talianskeho automobilového priemyslu. Hoci sa téma ochrany životného prostredia stáva čoraz naliehavejšou, pre krajiny ako Taliansko, kde tradičná výroba motorov stále zohráva kľúčovú úlohu v ekonomike, ide o veľmi citlivú otázku. Ako sa situácia vyvinie, ukážu až ďalšie kroky talianskej vlády a Európskej únie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú