V tomto texte boli použité materiály TASR.

Madrid, hlavné mesto Španielska, sa od októbra stane jedným z ďalších veľkých miest, ktoré zakážu prenájom elektrických kolobežiek. Rozhodnutie o zákaze oznámil konzervatívny starosta mesta, José Luis Martínez-Almeida, prostredníctvom sociálnej siete X, pričom zdôraznil, že „našou prioritou je bezpečnosť obyvateľov Madridu.“ Mesto tak reaguje na nesplnenie podmienok zo strany prevádzkovateľov elektrických kolobežiek.

Tri spoločnosti, ktoré doteraz mali licenciu na prenájom týchto populárnych dopravných prostriedkov, budú musieť odstrániť svoje zariadenia z ulíc mesta.

Starosta uviedol, že firmy nedodržali požiadavky mesta, ktoré boli nastavené s ohľadom na bezpečnosť chodcov, predovšetkým starších ľudí. Kritizoval ich za nedostatok technológií, ktoré by zabránili jazde alebo parkovaniu na nepovolených miestach, a tiež za absenciu havarijného poistenia.

Elektrické kolobežky sa za posledné dve desaťročia stali súčasťou každodennej mestskej dopravy po celom svete, pričom vytvorili trh v hodnote desiatok miliárd eur ročne. No napriek ich popularite, Madrid sa rozhodol nasledovať príklad miest ako Paríž, Montreal či Melbourne, ktoré prenájom elektrických kolobežiek tiež zakázali.

Tento trend rastie aj v ďalších mestách, kde sa zavádzajú rôzne opatrenia na reguláciu tohto podnikania – od obmedzenia počtu kolobežiek v obehu až po zákaz ich používania na chodníkoch. Madrid svojím rozhodnutím vysiela jasný signál o potrebe prísnejších pravidiel a zvýšenia bezpečnosti vo verejnom priestore.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú