Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Medzinárodný tím vedcov oznámil, že pomocou nových technológií dokončil úplné sekvenovanie ľudského genómu vrátane častí, ktoré sa nepodarilo sekvenovať počas prvého pokusu pred dvomi desaťročiami. Informoval o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke denník El País.

Karen Migová, biologička, ktorá sa na tomto sekvenovaní podieľala, na Twitteri uviedla, že skompletizovanie ľudského genómu je v genomike začiatkom novej éry, v ktorej bude dostupná každá oblasť ľudského genómu. Pri sekvenovaní genómu ide o určenie poradia písmen v reťazci DNA, uvádza na svojej webovej stránke Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Vedci so sekvenovaním ľudského genómu začali už pred 20 rokmi, pripomína El País. Spoločnosť Celera Corporation a medzinárodné konzorcium International Human Genome Sequencing Consortium v roku 2001 zverejnili prvú pracovnú verziu sekvencie ľudského genómu, ktorá však nebola úplná.

Medzinárodné konzorcium T2T v roku 2021 toto sekvenovanie dokončilo, keď skompletizovalo chýbajúcich osem percent genómu. Píše sa o tom v predbežnej správe, ktorá ešte nebola recenzovaná a je zverejnená na webovom portáli bioRxiv.

Konzorcium Telomere-to-Telomere (T2T) je zložené z odborníkov z viacerých univerzít a inštitúcií. Na čele sú Migová z Kalifornskej univerzity v Santa Cruz a Adam Phillippy z inštitútu na výskum genómu (National Human Genome Research Institute, NHGRI).

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú