Americké regulačné úrady v stredu spoločnosť Facebook požiadali, aby sa zbavila služieb Instagram a WhatsApp po tom, ako americká vláda a niekoľko desiatok amerických štátov a okresov Facebook obvinili zo zneužívania svojej dominantnej pozície na trhu na ničenie menších konkurentov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Generálna prokuratúra v štáte New York a Federálna obchodná komisia (FTC) podali voči Facebooku žaloby v súvislosti s protimonopolnou činnosťou. Ide o jedny z najvýznamnejších prípadov, keď americká vláda podnikla právne kroky voči Facebooku, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

FTC podľa AP žiada oddelenie služieb Instagram a WhatsApp od Facebooku. Facebook podľa FTC používa „systematické stratégie“ na odstránenie konkurencie vrátane kúpy menších rivalov. Facebook získal Instagram v roku 2012 a WhatsApp v roku 2014.

Právna zástupkyňa Facebooku Jennifer Newsteadová uviedla, že spoločnosť investovala milióny, aby Instagram a WhatsApp boli úspešné, a bude sa brániť. „Protimonopolná legislatíva existuje na ochranu spotrebiteľov a podporu inovácii, nie na trestanie úspešných podnikov,“ uviedla spoločnosť Facebook vo vyhlásení.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú