V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Veda prináša nové poznatky o tom ako nás ovplyvňuje vystavovanie sa svetlu počas noci. Najnovší výskum, na ktorom sa podieľali medzinárodní odborníci z oblasti biológie, zdravotníctva a spánku, poukazuje na riziká pravidelného narušovania nočného režimu svetlom. V noci by si mal udržiavať čo najväčšiu tmu a cez deň sa vystavovať prirodzenému svetlu. Také sú hlavné odporúčania vedcov.

Naše telo sa riadi cirkadiánnym rytmom, teda prirodzeným cyklom aktivity a odpočinku, ktorý závisí od svetla a tmy. Tento biorytmus nám umožňuje počas dňa fungovať aktívne a v noci oddychovať. Ak je tento rytmus narušený, napríklad pravidelným vystavovaním sa svetlu v noci, môže to viesť k zdravotným problémom.

Medzinárodný tím výskumníkov, ktorý skúmal tento vplyv na takmer 89-tisíc účastníkov, využil údaje z UK Biobank, medicínskeho archívu z Veľkej Británie. Vo svojej štúdii sa zamerali na zdravotné údaje ľudí starších ako 62 rokov. Sledovali ich vystavovanie svetlu v noci a pobyt v tme počas dňa. Výsledky ukázali, že riziko úmrtia bolo vyššie práve u tých, ktorí boli pravidelne vystavení svetlu v noci, a ešte viac u ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Prečo je nočné svetlo problém?

Keď je telo počas noci v kontakte so svetlom, môže dôjsť k narušeniu jeho prirodzeného odpočinkového režimu. Svetlo počas noci spôsobuje pokles tvorby melatonínu, hormónu, ktorý reguluje spánok. Jeho nižšia hladina vedie k tomu, že telo neprejde úplným cyklom regenerácie. To sa môže odraziť nielen na únave, ale aj na zdraví srdca a ciev.

Výskumníci zistili, že vystavovanie svetlu v noci môže zvýšiť pravdepodobnosť predčasného úmrtia, najmä u ľudí s už existujúcimi zdravotnými problémami. V štúdii bolo identifikovaných 3750 osôb s kardiovaskulárnymi problémami, pričom práve u týchto ľudí bolo riziko úmrtia najvýraznejšie.

spánok, pc, mobil
Pexels

Ako sa chrániť?

Vedci odporúčajú niekoľko opatrení, ktoré môžu pomôcť udržiavať cirkadiánny rytmus v rovnováhe. Predovšetkým je dôležité udržiavať v spálni tmu, vyhýbať sa blikajúcim zariadeniam a zabezpečiť, aby bol priestor na odpočinok oslobodený od svetelných rušivých vplyvov. Počas dňa je zasa vhodné čo najviac času tráviť na dennom svetle, ktoré má pozitívny vplyv na celkový biorytmus.

Cirkadiánny rytmus nie je len o spánku, ale ovplyvňuje množstvo procesov v tele, od metabolizmu cez hormonálnu rovnováhu až po náladu. Narušenie tohto rytmu môže viesť k problémom ako chronická únava, oslabenie imunity či dlhodobé riziko srdcovo-cievnych ochorení. Pravidelný kontakt s prírodnými cyklami svetla a tmy je kľúčový pre udržanie zdravého biorytmu a celkového zdravia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú